Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Ryk Ind Ribe, tirsdag den 13. februar 2024
Alle med interesse i at vide mere om Vadehavet får nu en enestående mulighed for at supplere deres viden.
Fredag 23. februar holder nationalparken sin årlige forskningsdag. Det foregår i Esbjerg, hvor i alt 14 forskere m.v. vil formidle ny viden inden for en række vadehavsrelaterede emner. Alle er velkomne – og det er gratis at deltage.
For mange fiskearter er det livsvigtigt, at de kan bevæge sig frit rundt, men den fri bevægelighed er i dag meget begrænset i Vadehavet på grund af dæmningerne til henholdsvis Rømø og til den tyske ø Sild. De to dæmninger opdeler så at sige Vadehavet i tre dele, men ved at lave et hul i dem begge, vil man kunne gendanne en del af den naturlige kontinuitet, mener seniorforsker Niels Jepsen fra DTU Aquas Sektion for Ferskvandsfiskeri og -økologi. Desuden vil et sådant projekt være til gavn for mange andre dyr end fisk, og hele økosystemet vil få bedre dynamik, hvis der er forbindelse inden for øerne, påpeger seniorforskeren.
Hvis man gerne vil have uddybet Niels Jepsens forslag, har man chancen for at høre og stille spørgsmål til ham, når Nationalpark Vadehavet 23. februar holder sin årlige forskningsdag på Erhvervsakademi Sydvest i Esbjerg.
I et andet oplæg kan man få ny viden om en af danmarkshistoriens største storme i Vadehavet. Stormfloden, som ramte vadehavsområdet natten mellem den 11. og 12. oktober 1634, fik vidtrækkende konsekvenser langs kysten. Man skønner, at mellem 8000 og 15.000 mennesker mistede livet, og stormen resulterede i store ændringer af kystlandskabet – både i form af kysterosion og af kystudbygning.
Mikkel Fruergaard, assistant professor og Ph.d. ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Københavns Universitet, vil præsentere de kystmorfologiske effekter af 1634-stormen i det danske vadehav, og en af hans pointer er vigtigheden af at forstå, at kystudvikling er en ikke-lineær proces.
Alt i alt vil 14 forskere m.v. præsentere ny viden og resultater af deres forskning inden for forskellige emner og discipliner. Alle med relation til Vadehavet. Man kan bl.a. også høre om ’Fiskerlejet Sønderside – nye undersøgelser’, ’Undersøgelse af sælturisme’ og om nye projekter hos Center for Vadehavsforskning.
Praktiske oplysninger
- Alle interesserede er velkomne til forskningsdagen.
- Den holdes på Erhvervsakademi Sydvest, Spangsbjerg Kirkevej 103, 6700 Esbjerg, kl. 9.30-15.45
- Nationalparken er vært ved kaffe/te og rundstykker ved ankomst, frokost samt eftermiddagskaffe/te.
- Det er gratis at deltage, men man skal tilmelde sig senest 19. februar på mail til vadehavet@danmarksnationalparker.dk
- Pladserne tildeles efter først til mølle-princippet
- Se detaljeret program her: https://nationalparkvadehavet.dk/media/1viphuch/240131-programforskningsdag.pdf