Tekst og foto Hasse Jørgensen, torsdag den 16. november 2023

”Man skal ikke tage på efterskole for at få det perfekte år. Det perfekte findes ikke. Men man kan få et fantastisk år, hvis man husker også selv at gøre en indsats. Et efterskoleår handler om at udfordre sig selv og afprøve grænser”

Citatet stammer fra en artikel i Sønderjysk Almanak skrevet af Silja Sofie Jørgensen om hendes oplevelser på en efterskole. Sønderjysk Almanak er netop udkommet, og temaet i almanakken er i år efterskoler: hvad de er, hvad de kan og om de har en fremtid.

Udgiveren af almanakken er Sønderjysk Skoleforening, så det kan ikke undre, at det er skoleverdenen, der er teamet for årets almanak.

Ordet ”almanak” dækker ifølge Den Danske Ordbog over en ”bog med kalender og forskellige astronomiske oplysninger. Ofte indeholder den også (simple) fortællinger eller andre kulturelle, religiøse eller meteorologiske oplysninger knyttet til de enkelte dage, måneder eller årstider”

Det kan lyde lidt kedeligt, men den Sønderjyske Almanak er bestemt ikke kedelig. Selv om temaet er efterskoler, er der en lang række andre, læseværdige artikler og oplysninger i bogen, og så indeholder den en masse praktiske oplysninger om kulturlivet i den sydlige del af Danmark.

Men med præsentationen af det nye udspil om ændringer i Folkeskolen, har årets tema i almanakken fået en lidt uventet aktualitet.

– Det kunne vi ikke vide, da vi planlagde almanakken, siger Peder Ravn, Egebæk-Hviding, der er formand for Sønderjysk Skoleforening, der som nævnt udgiver almanakken.

– Vi har et meget aktivt redaktionsudvalg, som allerede nu er langt fremme med planlægningen af den almanak, der skal udkomme næste år. Her har vi taget hul på et nyt, lille tema, som er ”en god historie fra arkivet”. Der gemmer sig mange gode historier rundt om i de lokalhistoriske arkiver, og allerede i år har vi en med om en omvandrende landskabsmaler, hvis billeder stadig hænger på enkelte kroner i Sønderjylland, hvor han betalte for forplejning med billeder, fortæller Peder Ravn.

Særkendet for den nye Sønderjyske Almanak er, at den er udført i et meget fint tryk på en særdeles god papirkvalitet, og det gør bl.a., at de mange illustrationer står kniv skarpt, og at det er en lækker bog at få i hænderne.

Man kan dels abonnere på bogen ved at rette henvendelse på mailadressen soenderjyskalmanak@outlook.dk ligesom de kan købes i Bog og Ide på Mellemdammen i Ribe. Prisen er 120 kroner for 224 sider.