Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Ryk Ind Ribe, tirsdag den 10. maj 2022
Samtidig med, at der indføres ”formelle råd” ved kommunens plejehjem, skal der fremover også holdes dialogmøder mellem medlemmerne af byrådets sundheds- og omsorgsudvalg og de nystiftede formelle råd. Håbet er, at udvalgets medlemmer kan få større viden om, hvad der rører sig på de enkelte plejehjem.
Initiativet skal bidrage til at øge livskvaliteten for plejehjemsbeboerne og bidrage til frivillighedskulturen i kommunen.
Det fortæller formanden for udvalget for sundhed- og omsorg, May-Britt Andrea Andersen (C), efter udvalget netop har godkendt de nye råd og dialogmøderne.
– I forbindelse med drøftelsen af de formelle råd foreslog jeg dialogmøderne. Det var noget, Diana Mose Olsen (SF) som formand for skoleudvalget i det gamle byråd og jeg, som formand for kultur- og fritid, fik gennemført på skoleområdet, og det fungerede rigtig godt. Og det er dejligt, at de øvrige medlemmer i det nuværende sundheds- og omsorgsudvalg også synes, ideen er god, siger May Britt-Andrea Andersen.
Hun fortæller videre, at tanken er, at sundheds- og omsorgsudvalget mindst en gang i en byrådsperiode, der som bekendt er på fire år, skal have et dialogmøde med hvert plejehjems formelle råd.
– På den måde kan vi komme i tættere dialog med de enkelte plejehjem og komme hele tæt på ”maskinrummet”, hvor tingene sker. Vi kan få en øget viden, og vi kan spørge ind til ting, som vi måske ikke vidste noget om før, ligesom rådene og plejehjemmene kan rejse sager overfor udvalget i en åben dialog, siger May-Britt Andrea Andersen.
Det formelle råd
Det formelle råd skal bidrage til en tilbagevendende dialog og drøftelse af de samme emner samt planlægning af aktiviteter på plejehjemmene.
Der er en fast mødekadence, en ensartet struktur for møderne, og rådet tager afsæt i fastlagte vedtægter.
Medlemmerne af rådet er demokratisk valgt. Det kan både være beboere, pårørende samt frivillige og andre fra lokalområdet.
Rådet kan have ansvar for bestemte aktiviteter på plejehjemmene, men det har ingen beslutningskompetence.
Der er ingen formelle krav til medlemmernes kompetencer. Der kan dog være et ønske om at involvere bestemte kompetencer og fagligheder for at kvalificere dialogen og drøftelserne.
Start efter sommer
Nu går forvaltningen i gang med de praktiske ting, der skal klares inden rådene oprettes.
Den kommende implementeringsplan indeholder et kompetenceudviklingsforløb for alle kommunens plejehjemsledere, så de bliver klædt på til at kunne få opstartet de formelle råd og dernæst sikre, at de formelle råds formål virkeliggøres.
Oprettelsen af de formelle råd kommer efter en debat i Folketinget om at oprette bestyrelser for landets plejehjem. Det blev ikke et lovkrav, men i Esbjerg tog man debatten om ”inddragende fora” op, og nu ligger der altså en konkret beslutning om de formelle råd.
May-Britt Andrea Andersen forventer, at de nye råd kan etableres og begynde deres virke efter sommerferien.