Tekst: Renè Jørgensen
19. januar 2020.

Foto/tekst på forside billedet: ” Københavnerpsalteret ” produceret til dynastisk begivenhed, som Saxo beskriver. Kilde: L.B. Mortensen]

Byder velkommen til forårssæsonen. Selskabet vil gerne slå et slag for de nye museer i Ribe. Derfor tilbydes en guidet rundvisning i Jacob A. Riis Museet og et foredrag om heksejagt og tanker bag det nye Heksemuseum, der åbner her til sommer.

Fastelavnsfesten holdes atter i år i Toldbodens Gård. Der kommer også et foredrag om Saxo, som forskningen ser ham i dag.

Årets busudflugt går til Forsorgsmuseet i Svendborg, der har til huse i Nordens bedst bevarede Fattiggård. På hjemturen besøges Domkirken i Odense, Skt. Knuds Kirke, hvor deltagerne skal se Claus Bergs formidable altertavle, et hovedværk i middelalderens kunst. Deltagerne skal også høre om de 7 kongelige personer, der hviler i krypten, herunder Knud den Hellige, kong Hans og Christian II.

Selskabet deltager også år i grundlovsmødet i Bispegårdens Have.

Saxo, Kejserriget og Valdemarernes dynasti   

 Torsdag d. 23. januar kl. 19.30 på Museet Ribes Vikinger kommer Professor Lars Boje Mortensen, Aarhus Universitet og holder foredrag. Foredraget er gratis for medlemmer af Det antikvariske Selskab og Esbjerg og Omegns Museumsforening. For  Ikke-medlemmer er prisen kr. 50,00.

Det antikvariske Selskab i Ribe skriver følgende i en pressemeddelelse:

– Foredraget vil forsøge at komme rundt om Saxos store og mangfoldige krønike, således som forskningen ser på den her i begyndelsen af det 21. århundrede. Vi skal både se på første dels sagnhistorie og anden dels historie og samtidshistorie. Hvad er forholdet mellem de to? Og hvorfor valgte Saxo at skrive så meget om den hedenske tid i Danmark? Interessant er også i den forbindelse at diskutere den form, Saxo gav sin krønike. – Endelig skal vi se på om de utallige historier kan koges ned til nogle centrale budskaber, og her er særligt den samtidshistoriske del selvfølgelig central. Som foredragets titel antyder, kan man hævde, at Saxo både kredser om det danske riges forhold til Kejserriget mod syd og leverer nogle tunge argumenter for at opfatte Valdemarernes dynasti som Guds gave til Danmark, skriver Det antikvariske Selskab i en pressemeddelelse.