Tekst & Foto: Johnny Tauman
31. juli 2022

Esbjerg Kommunes afdeling for Natur & Vandmiljø skriver i en svar henvendelse til en borger i oktober 2019: En strækning på 60 m af Ydermøllestrømmen (ud for Ribe Kunstmuseum) blev oprenset i 2017, da vandløbet var blevet smallere end de 5,65 m regulativet foreskriver.

Dermed signalerer Esbjerg Kommune, at de ”kender” vandregulativerne – og derfor måtte den tidligere miljøminister Hans Christian Schmidt da også ryste på hovedet, da han fredag besøgte området.

Enige om, at det skal handling til med overholdelse af regulativerne

– Jeg undrer mig over, at Esbjerg Kommune ikke overholder vandregulativet – og kan slet ikke forstå, hvilken lovgivning de anvender, idet det mig bekendt ikke er ændret noget siden, der blev slået grøde i området.

Ministeren er klar i sit budskab

Miljøminister Lea Wermelin fastslår i skrivelse af 21. september 2021: Kommunerne har som vandløbsmyndighed ansvaret for at udarbejde vandløbsregulativer for offentlige vandløb. Regulativet udgør det retlige grundlag for kommunens administration og forvaltning af vandløbet. Kommunerne er således forpligtet til at overholde bestemmelserne i regulativet, herunder bestemmelserne om vedligeholdelse. Hverken mere eller mindre.
Lea Wermelin skriver afsluttende: – Det er min klare forventning, at kommunerne administrerer i overensstemmelse med reglerne.

Vandløbet mod Frislusen – efter Andeøen

Anders Kronborg var ansvarlig for en oprensning af Mølledammen i 2015, men siden er alting ”gået ” i stå – og i dag ser området jo fuldstændig tilgroet ud, til trods for regulativet klar beskriver vedligeholdelse af området.

– Fra kant til kant, kan man ikke tage fejl af, lyder det fra Hans Christian Schmidt, som gerne vil være med til at vise, hvad det vil sige.
Hvilken lovgivning / regulativer agerer Esbjerg Kommune efter? Kan de ansvarlige påvise, at der er sket ændringer siden 2015 – og hvordan vil de ansvarlige genoprette borgernes tillid?

Amtet skar grøde

I en sammenfatning fra januar 2020 fastslår tidligere vandløbschef ved Ribe Amt Finn Heintzelmann: Efter min vurdering må man anbefale forvaltningen snarest mulig at lovliggøre forholdene med en grødeskæring jf. regulativet. Natura 2000 er ingen hindring.
Desuden fastslår Finn Heintzelmann, at amtet skar grøde 2 gange årligt frem til udgangen af 2006.

Deltagere i besigtigelsen

Ovennævnte fakta indgik i drøftelserne mellem Hans Christian Schmidt (V), Anders Kronborg (A), Anders Rohr Jørgensen (V), Jørgen Ahlquist (A) og Peder Tørnqvist (V). Og forholdene i Ribe vil blive bragt videre til de rette personer, som må forklare sig i forhold til de valgte / ikke valgte handlinger.