Tekst Hasse Jørgensen, foto René Jørgensen, torsdag den 14. oktober

Debatten kom langt omkring og berørte mange emner, da fire håndboldkoryfæer mødtes i Ribe Fritidscenter for ved Folkemødets VIP Lounge at fortælle om deres syn på forskelle og ligheder mellem dansk og tysk kultur både i håndbold men også mere generelt.
De fire var Anders Dahl, Nielsen, Lars Christiansen, Anders Eggert og John Jakobsen. Alle har det til fælles, at de har spillet både i dansk og tysk håndbold, og bortset fra Anders Eggert, har de også spillet i Ribe HK.
Omkring 125 mødtes til arrangementet. De 88 for at spise Fritidscenterets fine menu, og de øvrige for at høre debatten.
Og som nævnt var det mange emner, der blev berørt lige fra forskellen mellem dansk og tysk kultur til en generel snak om håndbold i Danmark, hvor de fire paneldeltagere var enige i, at et af de helt store problemer er, når unge mennesker tager på en idræts- eller håndboldefterskole.
De forlader den hjemlige klub og kommer på en skole, hvor træningsforholdene er langt bedre en det, deres egen klub kan tilbyde, og derfor er det meget svært at få de unge til at vende tilbage til klubberne.

Der var enighed om, at det skal være sjovt at spille håndbold, og at legen skal være med.
Panelet var også enige i, at der er forskel på dansk og tysk kultur både i og udenfor håndboldbanen.
Lars Christiansen kunne således fortælle, at hans ur altid er fem minutter foran. Det er det, for i Flensborg lærte Lars Christiansen det tyske begreb “ordnung muss sein”. Det betød bl.a., at man ikke kommer for sent af respekt for sine medspillere og andre mennesker i det hele taget.
De fire var også enige i, at Flensborg Handewitt er noget helt specielt som “danskerklub”, og det skyldes Flensborgs så tætte placering til Danmark, og at ånden i klubben derfor er meget skandinavisk.
Anders Eggert kunne således fortælle, at da han skulle til Tyskland var det egentligt Kiel, der havde vist interesse for ham først, men et par kolleger sagde, at han skulle tage til Flensborg, og sådan blev det som bekendt. En af årsagerne var, at han i Kiel fik at vide, at man kunne selvfølgelig godt spille en dårlig kamp – men ikke to i samme sæson.
De fire kunne i øvrigt fortælle mange, sjove anekdoter om en lang karriere på håndboldbanen.
Som da Lars Christiansen var kommet til Flensborg og sammen med en anden spiller ville i sauna efter træning.
⁃ Da vi kom ind i saunaen, sad der to nøgne piger der. Vi var hjemmefra vant til, at der var sauna for mænd og for kvinder og var slet ikke forberedte på, at i Tyskland var der fælles sauna. Det var noget af en kulturforskel for os.

Under middagen underholdt Flemming Bevense og medvirkede til den gode stemning.

Folkemødet fortsætter de kommende dage, og du kan se hele programmet her.