Olav dyrker stadig nogle af sine marker – men trappede ned i 2015 som 77 årig. Her dog klar til at starte sin Ursus op og køre ad hovedvejen til den mark, som skulle tilsås onsdag.

Tekst & Foto Johnny Tauman
22. maj 2020

Landejendommen Varde Hovedvej 18 er fra 1827  og er opført på kampesten, fortæller 82 årige Olav Jepsen Nielsen, der er født og boet her i hele sit liv. Boligen er 112 m2 med en grund på i alt 14.852 m2 – beliggende på begge sider af Varde Hovedvej.

Klar til at så

RYK IND RIBE mødte Olav kort, før han skulle på marken og så det sidste korn for i år. – Det er godt nok lidt sent, men mon ikke det går, lød det fra husmanden, da vi tog et kik på maskinparken. Der er en gammel Massey Ferguson fra 60´erne og en nye polsk Ursus.

Den gamle Ferguson fra 60´erne fungerer stadigvæk upåklageligt

De bliver gamle i familien

Olav har boet sammen med sine forældre, hvor faderen blev 80 år, mens moderen blev 91 år. – Ja, så er der jo forhåbentlig mange år tilbage endnu i mig, kommer det med et stort smil.

Solgte høns til Brugsen

I de gode tider havde de 8 malkekvæg samt kaniner og høns. – Vi leverede fx høns til Brugsen i Gredstedbro.
I snakken om arbejdet kom vi ind på en opgave, som krævede stor tålmodighed: at få kvæget over Rute 11. Det var specielt i sommertiden, hvor der var kø fra Ribe helt ud forbi Varde Hovedvej 18, når der var skiftedag. – Tyskerne var gode til at give plads, og hjalp med over med dyrene, pointerer Olav, som i samme snak lige vil rose cykelstien: – Den bruges af rigtig mange.

– Facaden trænger til et løft

Snakken runder også facaden mod vejen – en facade, som jo godt kunne trænge til en kærlig hånd. – Jeg har planer om at få en murer til at pudse og lappe hullerne, siger Olav, der også kan fortælle at de hvide plastvinduer kom i efter orkanen i 1999. – Her blæste de gamle vinduer ind i huset, og orkanen rasede gennem bygningen – og udenfor tog den såvel kanin- som hønsehuset med i samme ombæring.

Olavs ejendom fik en hård medfart under orkanen i 99. Væggen under de nye plastvinduer blev forstærket – nu gælder det snart den gamle staldbygning.

Den Hvide Kro

RYK IND RIBEs medarbejder har tidligere truffet Olav over en kop kaffe som afløser på landspostruten – for 47 år siden. Derfor var det også rigtig sjovt at genoptage snakken, som den foregik dengang, når landpostbudet kom forbi med nyheder og post. Under de gamle fælles minder kom vi også omkring smed Christian Frisk i nummer 22 og Den Hvide Kro, som tidligere lå der, hvor den tilgroede røde gård ligger i dag – Varde Hovedvej 21 (vi har en aftale med ejeren Thyge Bruun Laugesen om en snak inden for den næste måneds tid).

På cykel et år uden bil

For et par år siden måtte Olav i øvrigt skille sig af med sin elskede VW boble, da den efter et syn skulle repareres for 40.000 kr. Det blev lidt for vildt for den sparsommelige husmand, som derfor i godt et år troligt cyklede ad cykelstien til Ribe og Gredstedbro for at handle. – Men som du kan se, så holder der en Polo på gårdspladsen, lyder det fra Olav, som måtte erkende, at han har brug for lidt aflastning til kroppen, når alle andre gøremål også skal passes.

Var ansat hos Frisk

– For resten arbejdede jeg omkring 1975 da lidt for smed Frisk, kommer det fra Olav, da vi var ved at sige farvel og på gensyn: – Vi lavede hegnspæle af jern – jeg har stadig en bunke liggende.”

Gik i skole overfor

Olav Jepsen Nielsen har i øvrigt gået i skole på Kærbæl Mark Skole – en del af bygningskomplekset på modsatte side af Varde Hovedvej.
Han ejer stadig væk jord, som lejes ud.
– Jeg må jo også huske at være pensionist, kommer det med et smil fra den åndsfriske husmand, som har lidt besvær med bentøjet efter et langt arbejdsliv.