Tekst og foto Hasse Jørgensen, tirsdag den 1. april 2025

I en tid, hvor diskussionen omkring solceller i naturen ofte sår mellem det etiske – nemlig at bevare kulturen – og det praktiske, nemlig at få billig strøm, har Salling Group i Ribe demonstreret, hvordan både det praktiske og det etiske kan gå hånd i hånd.

På Føtex’ bygning på Nørremarken, har Salling Group oven på det godt 2500 kvadratmeter store byggeri placeret adskillige solceller, som hver dag producerer elektricitet til nettet. Solcellerne dækker i omfang, hvad der svarer til et par store parcelhusgrunde, nemlig et par tusinde kvadratmeter.

Anlægget blev etableret i sommeren 2023, og den lokale chef for Føtex, Leif Slotsager, fortæller, at man netop nu har fået tal for det første hele års energiudvinding fra solcelleanlægget.

– Det viser sig, at vi i 2024 har produceret lige så meget strøm, som svarer til forbruget i 65 husstande med en gennemsnitsfamilie bestående af to voksne og to børn, fortæller Leif Slotsager.

Han glæder sig samtidig over at være ansat i en koncern, der har viljen og kræfterne til at investere i grøn energi.

– Salling Group frigav et par milliarder kroner til grøn omstilling, og vi var så heldige at få del i de penge, forklarer Leif Slotsager.

Og det etiske ved anlægget ligger i, at solcellerne er anbragt på Føtex’ flade tag, så de er umulige at se fra jorden. Man skal op på taget for at se dem. Til gengæld får man en herlig udsigt til Ribes ”skyline”.

– Ved at stille dem på skrå, kunne vi måske have haft lidt flere, men så ville de kunne ses fra jorden, og spørgsmålet er også, om de ikke ville have skygget for hinanden. Eksperterne mente forud for installationen, at de ydede mest ved at ligge ned, forklarer Leif Slotsager.

Han tør ikke give et bud på, hvor meget energi fra solcellerne, der dækker Føtex’ behov.

– Vi bruger meget energi til frysere og kølere, hvorimod lyset ikke betyder så meget, for det er energibesparende led lys. Jeg har svært ved a forholde mig til antallet af kilowatt, men jeg kan bedre forholde mig til, at vi har produceret så meget strøm, som anvendes i 65 parcelhus, siger Leif Slotsager.