Tekst & Fotocollager Johnny Tauman         Dronefotos: Ove Detlevsen
22. februar 2019

Mens kaffen nydes ved køkkenbordet hos Dora og Frederik Sandersen falder snakken på vandløb, enge og den jubel, som en stork kan sende gennem medierne, når den tager ophold i Ribe.
”Vi er selv skyld i, at der ikke er flere storke”, fortæller Frederik, mens han peger mod syd: ”Her var der mange engarealer, da vi byggede på Vesterbækvej 1 – så langt øjet rakte, men så blev der kørt mergel på jorderne fra Klåbygård, der var eftertragtet da den havde omkring 40-45 % kulsur kalk i tørstoffet.”

Dora fandt et gammelt udklip

Dora har samlet mange avisudklip – og sat dem i system

Netop tilførslen af mergel gjorde, at landmændene kunne udnytte heden til at dyrke korn.
Dora, som er en samler, fandt et gammelt avisudklip – Ugeavisen 7 august 2009 – frem, hvori Uwe Dall fortæller om Mergellejret ved Klåbygård.

Det store mergelleje ved Klåbygård

Det største mergelleje ligger nær Klåbygård – synligt fra Roagervej.

Snakken fortsætter – og minderne vælter frem om stor trafik af lastbiler, der kørte ad Vesterbækvej med mergel.

Mange, mange storke fulgte nyslået græs

Og tilbage til storkene, hvor Frederik ryster på hovedet af terminerne for opstemningen af vand ved Ribe Østerå: ”Det er jo ikke særlig smart, at engene er tørre, når storken skal finde føde.”
Der var mange storke i engene mellem Klåby og Frifelt – inden engene blev opdyrket. ”På et tidspunkt, når vi ”høstede” græs i engene, var der 27 storke – men det mere normale var, at to storke med deres unger fulgte i sporet på hestene og ”slåmaskinen”, fortæller Frederik til RYK IND RIBE.

Der var masser af engarealer med storke syd for mergellejerne ved Klåbygård

Solgte vallak til rustvogn på Als

Frederik og Dora har boet det samme sted i 60 år – og Frederik kan se sit fødehjem fra den vante plads ved køkkenvinduet. I barndomshjemmet havde familien 6 køer, 11 heste samt grise / høns.
”Salg af heste var med til at brødføde familien,” fortæller Frederik og fortsætter: ”Min far solgte heste på Klostermærken – men også til en bedemand på Als, hvor en sort vallak skulle anvendes til at trække rustvognen”. Familien havde også heste af racen Belgiere – også kaldet brabantere. Det var store og kraftige heste – med en vægt på 700 – 900 kg.

Frederik nyder at fortælle – og har en fantastisk hukommelse

Købmand var regnegeni

Og så kommer Frederik pludselig i tanker om en historie, RYK IND RIBE lige skal have med: ”I Roager var der i samme kompleks landbrug, kro og købmandsbutik. Købmanden var en geni til at regne i hovedet og kunne huske de mange indkøb fra hinanden – men han ku´ ik´ skriv sit navn, så det ku´ løjses!”
(Fortsættelse følger – om badning, fiskeri og personer, der druknede i mergelgravene).

PS! Kompasangivelserne på billederne er anbragt med en vis usikkerheds margin.