Tekst, Collager & Foto Johnny Tauman         Dronefoto: Ove Detlevsen
12. november 2019

“Mit navn er S. Næb El – medlem af det dyreste millionprojekt i åsystemerne langs Vadehavet”, lyder det fra den truede laksefisk. Artiklen vil kaste lys over nogle af de udfordringer over og under vandoverfladen, som snæblen møder. “Mine vanskelige vilkår og svømmeevner har betydet, at talrige stemmeværker er fjernet – men alligevel har jeg og min familie store problemer, når vi skal svømme op i åløbene, da skarve kolonier er klar til at kaste sig over os”.

Skarven er den største fjende på vejen fra Vadehavet ind i å-systemet. Derfor skræmmes fuglene bla. med “fissemænd” / skræmsler.

”Jeg har hørt, at man i Tønder Kommune ikke har reguleret Vidåen – og her lever den største population snæbler”. Men nu gælder det min tur op i åsystemet ved Ribe.

Turen ind gennem åen er ellers ganske fredelig – det begynder med et bredt stykke.

Det lange lige stykke fra slusen ind mod ringvejen går ganske fornuftigt for alle fiskearter.

Den første advarsel

Skiltningen er lidt tidligt ude med advarsel om nedfaldende cementstykker, men krydset er helt okay.

”Tro det – eller lad være! Jeg har været med til forsinke brobyggeriet ved Ringvejen – og selvom vi ikke er mange, der skal svømme forbi, så kan der ikke bygges i bestemte perioder, hvor vi kommer forbi.  Vi vil nemlig ikke have cementstykker i hovedet!”, siger S. Næb El til RYK IND RIBE. Og efternavnet vidner jo om, at der snart skal elektrofiskes for at lave mandtal.

Vel fremme – ved den første store opgave!

Her skal S. Næb El vælge mellem tre muligheder – og ja, vandløbet ses fra en helt unaturlig vinkel, men skiltningen er nu god nok

Skal det være Tved Å?

Tved Å ved Juels Allé – efter sandfanget ved Ribe Fritidscenter er passeret

”Skal jeg svømme til venstre af Tved Å – forbi uroen ved byggepladsen på Støberigrunden og til sandfanget ved Ribe Fritidscenter?” Når Tved Å skifter navn til Hjortvad Å, så er vi langt inde i landet – og de små bække havde tidligere høj prioritet i forhold til S. Næb El´s forfædre.

Eller hovedløbet?

“Skal jeg vælge hovedløbet?” – tænker S. Næb El. Her igennem har mange fisk i tidens løb søgt ind til gydepladserne

Eller: ”Skal jeg følge hovedstrømmen som mange andre fisk – op langs Skibbroen”. S. Næb El skal  træffe et valg – et valg som senere kan betyde endnu et valg. ”Jeg tror, at jeg tager hovedstrømmen – det har fiskearter gjort i masser af år.”

Eller Stampemølleåen?

Stampemølleåen med slyngninger (dronefoto: Ove Detlevsen)

Faunapassagen – bygget til snæblens passage

Eller: ”Skal jeg svømme til højre gennem de tilbageførte åslynger, som flere steder er ved at gro til – frem til den dyrt anlagte faunapassage langs Holmevej og Damvej?” Langs denne rute er der masser af planter, hvor eksempelvis gedden kan stå – parat til at slå til.”

S. Næb El valgte hovedstrømmen

Og så tilbage til svømmeturen mod ”dæmningen” gennem byen. ”Hvad er det, er ser forude – masser af gamle murbrokker på bunden – og en kraftfuld modstrøm. Kan jeg mon klare det?”
Det er frislusen, som ligger lige for – og hvor de massive vandmasser fra den ekstreme nedbør fosser frem – med pæle placeret i slusen midt i vandmasserne.

“Hvilket åløb skal jeg vælge?”, tænker S. Næb El på vej mod Frislusen

Der kommer masser af vand gennem frislusen, hvor der står stolper midt i vandløbet.

Frislusen for voldsom?

”Jeg vender om,” tænker S. Næb El – og svømmer roligt forbi åløbet fra Midtmøllen og videre frem mod Ydermøllen.

På vej til Ribe Østerå

”Her vil jeg vente på mine venner – og så kan vi komme op i Mølledammen – hvor jeg har hørt, at der er masser af planter, som vi skal forcere uden at blive ædt”.

Målet ligger forude – under jernbanebroen, som jo står på en bropille midt i vandløbet. Hvorfor så alle restriktioner i Ribe Vesterå?

Det hele sker om ganske kort tid!

Snæblerne kommer forbi – november / december! Og husk arten er fredet.