Tekst og foto: Renè Jørgensen
20. april 2021.

Flot udsmykning på Ribe GL. Kirkegård

Kirkegårdsleder Hanne Gerken viser rundt på Ribe Gl. Kirkegård ved Gravsgade. Personalet er altid aktivt med nye ideer og i dag kan Hanne Gerken fremvise et område på kirkegården med en udstilling af to kunstnere: Ivan Boytler, Aalborg og Signe Moos, Kolding.

I tre uger er der opstillet forslag til alternative gravminder på et afgrænset areal, der kan benyttes til urnenedsættelser i et staudebed. Pladsen indrettes til otte pladser, og det er tanken, at momenterne skal kunne lejes ud for den periode man har et gravsted.
En urneplads er typisk lejet for 10 år eller mere.

Vælger man et monument i glas, kan der påsættes en plade i kobber eller messing med tekst om den afdøde. Glaskunsten, der er udstillet, er i farver og viser livet fra starten til livet rinder ud. Man er på vej mod lyset – et livsforløb over bjerget mod lyset. Materialet er skabt af genbrugsglas og holdt i flotte farver. Ivan Boytler, Aalborg har i mere end 35 år arbejdet, som udøvende kunstner og har udført og gennemført mange kunstprojekter for private som offentlige virksomheder.
Ivan Boytler udtrykker sig fortrinsvis med glas i mange forskellige teknikker, men har også udført mange opgaver hvor f.eks. kobber, bronze, sten og træ indgår.

Skulpturerne i Cortonstål er tegnet og udført af Signe Moos, Kolding. Signe Moos er landskabsarkitekt og har bl.a tegnet udviklingsplanen for Ribe Ny Kirkegård, som personalet ihærdigt arbejder på at udføre.
Hun har desuden tegnet udviklingsplan for Gormsgades Kirkegård, Geografisk have i Kolding og Skibelund krat.
På Monumenterne i Cortonstål er der plads til navn og oplysninger om den afdøde, men der er også muligheder for at indrette monumentet til familiegravsted. På toppen er der plads til fire indgraveringer.

Tanken er som sagt udlejning af kunsten/Gravmindet og i de næste tre uger kan man se dem på Ribe GL. Kirkegård ved Gravsgade.
Vil man kommentere på kunsten, kan man rette henvendelse til personalet på kirkegården eller sende en mail til kirkegårdskontoret, fortæller Hanne Gerken.