LørdagsRETROEN: Fiskeriet med gennemtygget franskbrød

Mange Ribe-drenge havde i 60´erne gyldne tider i vandløbene omkring byen. Der blev ikke snakket Kvote-konger – og forældrene havde tillid til, at børnenes leg og fiskeri blev holdt inden for lovlige rammer! Men, men! Det var ikke alle forældre, der var bevidste om, at fiskeri flere steder var forbudt – og at lokale fiskere havde hævd på fiskeretten via kongeligt privilegium fra 1751.

Skibbroen var et yndet sted

Drengene – og enkelte piger fiskede på Skibbroen fra anlægsbroer – simple stænger, bly-synk, prop og en krog med gennemtygget franskbrød. Knap havde maddingen forladt overfladen, inden proppen begyndte at vippe. Det var spændende at udforske, om der kom en almindelig skalle eller en aborre på krogen.
Fisk var der masser af – ikke mindst i nærheden af Stormflodssøjlen, hvor et af afløbene fra midtbyens toiletter blev afleveret i Ribe Å. Det var før rensningsanlægget blev opført.

Biologiske studier i Hovlundbæk

Mange drenge startede deres biologiske studier i Hovlundbæk mellem Damvejen og Roagervej, hvor hundestejler ynglede år efter år. Hundestejlen har en tynd halestilk og nogle kraftige pigge på ryg og gællelåg – den rejser straks piggene, hvis den føler sig truet. Det var interessant at se, hvordan alfahannen var stærkt territoriehævdende i yngletiden. Da tolererede den ikke noget, der bare lignede en anden han. Og ja, naturligvis hentede vi så en alfahan fra et andet område og overværede dramaet foran hunnerne, der hver havde lagt 100-400 æg. Det var datidens Counter-Strike.

Gedde-jagten

Mange drenge drømte om at fange en gedde – der gik saftige historier om kæmpe-geder i voldgravene omkring Slotsbanken. Her stod fra tid til anden halvvoksne unge fyre med øjnene fast på ”livet omkring den prop”, som lystigt bevægede sig rundt med en lille madding-skalle for enden. Mon en af gedderne ville bide på? Med barneøjne var det kæmpe uhyrer, der blev hevet op – og transporteret hjem hængende på tværs cyklens bagagebærer!
Nå tilbage til Ribe Å og Skibbroen! Det gav nogle gange en skideballe, når vi var nødt til at kravle over på en af bådene for at rive nylonsnørren fri – eller Vagn kom forbi. Heldigvis havde han forståelse for, at drenge i en by omgivet af vand skulle have lov til at fiske, så ofte blev det blot en snak om regler og en løftet finger. Det fik forældrene aldrig noget at vide om! Midtbyens drenge gik ikke efter laks eller ørreder – så på den måde var der jo ikke angreb på kvoten.

“Niøjnen” blev fanget på lavt vand

Når tømrerfirmaet Peters i forbindelse med tulipanfest havde bygget træbro over åen – i nærheden af Sælhunden – flyttede mange drenge fiskeplads til vandet bag Mellemdammen (bag TipTop og Standard). Her var vandet lavt og fuld af sten – et supert sted til at fange ”Niøjn”.
Niøje, som bæklampretten hedder, er på mange måder en underlig fisk. Den ligner lidt en ål, men er mere beslægtet med en haj. Ligesom hajerne hører den til bruskfiskene, der er en meget gammel dyregruppe. ”Niøjen” har en ”rundmund” der kan kendes på, at den har en rund sugemund med raspetænder, og 7 gællepletter på hver side af kroppen. Sammen med næsebor og øjne kan de 7 gællepletter ligne ni øjne på hver side.
Voksne lystfiskere havde også gyldne tider – og den lille fiskeforretning overfor Ribe Domkirke i Skolegade summede af historier, hvor 40-50 cm ofte blev til lidt mere.

Put and take fiskeri

I dag tager mange til put and take søer, hvor der ER fisk – fx Storkesøen syd for byen.

Info: 6. dec. 2006 – Gert Mikkelsen var indehaver af det kongelige privilegium fra 1751, et privilegium, som gav ham eneret på fiskeri i Ribe Vesterå. Den ret afstod han frivilligt mod en kompensation på 800.000 kr. Den frivillige aftale trådte i stedet for ekspropriation.

Foto: René Jørgensen