Tekst: Johnny Tauman       Foto: René Jørgensen
31. august 2019

Der er mange meninger om det øgede tilvækst af planter og grøde i Stampemølleåen. RYK IND RIBE har prøvet at finde ud af, hvad der er op og ned ved at tage kontakt til direktøren for Teknik & Miljø, Erik Jespersen.

Grødeskærer Stampemølleåen

Hvilke planer følger Esbjerg Kommune, når det drejer sig om Stampemølleåen og faunapassagen?
Erik Jespersen fortæller: ”Til forskel fra Mølledammen, så grødeskærer vi i Stampemølleåen. Den grødeskæres 4 gange i løbet af sæsonen på trækningen fra Ribe Østerå til starten af stryget”.

“Der skæres grøde efter klar plan (4 gange) – og træer og buske tjekkes”, forklarer direktør Erik Jespersen, Teknik & Miljø

Fisk skal kunne skjule sig

Og hvordan er det så med stryget – her er der mange, mange planter? ”Selve stryget grødeskæres ikke, idet faldforholdene er så gode, at der afstrømnings- og vandspejlsmæssigt ikke er behov for det”, siger direktøren og fortsætter: ”Derudover er der er behov for skjulesteder på selve stryget for de fisk der skal passere gennem stryget (faunapassagen)”.

Træer tjekkes en gang årligt

Esbjerg Kommune fjerner dog ved årlig gennemgang træer og buske, der måtte have indfundet sig i løbet af sommeren i forbindelse med den lave vandstand.

Forskelle i grødeskæring

Direktøren forklarer, at kanalen ind mod husene i Gravsgade vedligeholdes (grødeskæres) af æstetiske hensyn 1-2 gange i løbet af sommeren, mens strækningen fra Holmevej (Liden Kirstens Bro) til Ribe Vesterå grødeskæres en gang årligt i forbindelse med grødeskæringen af Ribe Vesterå – fra Skibbroen til Ringsvejsbroen.

Lav vandstand hindrer sejlads

Afsluttende siger direktøren Erik Jespersen: ”Det er vores umiddelbare vurdering, at det i høj grad er den lave vandføring om sommeren, som gør, at det er svært at sejle på de tilladte strækninger”.
Flere borgere har efterspurgt muligheden for at sejle “som i gamle dage” i kanoer, kajak og robåde.