Tekst og foto Hasse Jørgensen, tirsdag den 8. oktober 2024
Hvem har hørt om chokolade brownies med kartofler som en af ingredienserne?
Det har 6. klasse på Riberhus Privatskole i hvert tilfælde, og undertegnede skal hilse og sige: det smager endda rigtig godt.
Det vender vi lige tilbage til.
Sagen er, at ikke færre end fire hold fra 6. klasse på Riberhus Privatskole skal deltage i konkurrencen om Kartoffelprisen 2024. De fire hold er udpeget i den indledende konkurrence, og de skal dyste med 17 hold fra fem andre skoler. Konkurrencen er arrangeret af Culinary Institute, der er en del af Vejle Kommunes erhvervssatsning indenfor fødevareområdet.
Konkurrencen går ud på, at de forskellige hold skal lave en ret, forret, hovedret eller dessert, hvor kartoflen indgår som en væsentlig råvare. Vinderen findes tirsdag den 22. og onsdag den 23. oktober i Vejle og udpeges af et dommerpanel bestående af Umut Sakary og Per Mandrup. Begge er særdeles kendte navne i restaurationsbranchen, og Umut Sakary har desuden deltaget i mange TV- udsendelser.
Birgit Sørensen, der er lærer for eleverne på Riberhus Privatskole, fortæller, at eleverne kun har haft hjemkundskab som fag siden sommerferien.
– Vi var på lejrskole, og her skulle eleverne hjælpe med at lave mad. Da jeg så deres evner, tænkte jeg, at hvis de vil, skal vi med i den konkurrence. Jeg spurgte dem, de var med, og vi var så heldige at få fire hold med. De elever fra klassen, der ikke er med i selve konkurrencen, har været aktive under hele processen og tager med til finalerne i Vejle for at heppe på kammeraterne, så vi får en klasseoplevelse ud af det.
Og eleverne går virkelig til opgaven med engagement. Det skal ikke alene lave rett,erne, men de skal også præsentere dem for dommerne.
Da undertegnede var dommer og samtidig anmelder var der intet at sige deres præsentation af retterne på. De vidste nøjagtigt, hvad der var sket i de forskellige processer, og hvornår der var brugt bagning, stegning, friturestegning o.s.v., ligesom de havde totalt styr på råvarerne.
To forskellige burgere, en vaffel og den omtalte brownie med mere blev serveret for mig, da jeg skulle prøvespise. Det var en virkelig god smagsoplevelse, hvor de forskellige smagsnuancer i høj grad harmonerede og ramte mig. Der var ingen tvivl om, at eleverne havde gjort sig umage.
Og så tilbage til den omtalte brownie: den smagte fantastisk. Den var sød uden at være for sød, og her tror jeg, at kartoflen kom til sin ret. Desuden havde den den helt rette smag af chokolade.
– For, som eleverne fortalte, brugte vi mælkechokolade fremfor mørk chokolade, for vi kan bedre lide mælkechokolade.