Project Description

Tekst & Foto: Johnny Tauman
19. oktober 2021

Første del af to

Ud af morgendisen dukker en kvinde med cykelhjelm op på en ladcykel. Farten er rimelig høj – og kadencen med pedalerne viser, at enten er det en person med ”gode ben” eller også er det en mere moderne af slagsen med elmotor.

Naturlegepladsen i Tange

Stedet er Tange Skov, hvor RYK IND RIBE har sat May-Britt Andrea Andersen stævne på et sted i byen, som hun virkelig holder af. Da elcyklen er parkeret og aflåst, finder May-Britt en taske frem og siger: – Vi skal denne vej, til et sted, hvor jeg ofte kommer med min familie – og hvor mine to døtre kan tumle og få brugt al deres energi. Bag ved Tangehytten ligger naturlegepladsen, som er målet for dagens møde.

– Jeg har taget kaffe og brød med, lyder det friskt – og med en formiddagstemperatur på omkring 8-9 grader, så var det en ganske fornuftig beslutning.

Holder af ladcyklen

Og så kan vi jo lige så godt få svar på spørgsmålet: Hvorfor kommer du på elcyklen, når du kunne tage en af familiens to biler – en Audi A3 og en VW Touran? May-Britt skal ikke tænke længe over spørgsmålet, inden hun siger: – Jeg må simpelthen få den motion, som er mulig i en hverdag, hvor det går over stok og sten, og så holder jeg faktisk af at køre med ladcyklen, som også bruges til at aflevere og hente familiens to piger i daginstitution. Med et skælmsk smil kommer sandheden dog frem: – Men i dag var det nu min mand, der afleverede børnene.

Tillid i første byrådsperiode

May-Britt Andrea Andersen sidder i dag i Esbjerg Byråd for Det Konservative Folkeparti – partiets eneste repræsentant, så når der er gruppemøder i de andre partier, så snakker hun med nogle byrådsmedlemmer, som har samme vilkår. – Og så fik jeg i min første periode opgaven som udvalgsformand for det store område Kultur & Fritid, lyder det med en vis stolthed i stemmen.

Der er tid til at få koppen fyldt op med varm kaffe, mens solen titter frem bag skyerne. Når en mild vind kommer forbi, drypper det stadig fra træerne efter morgenens regnbyger.

Opvækst i Farup – plads i Fuglereden

Men hvorfor blev det politik, der fangede May-Britts interesse – og hvordan havde hun oplevet sin barndom og ungdom, som jo på alle måder sætter sine spor. Hun blev født på Sct. Joseph Hospital i Esbjerg d. 2. juni 1982 – og voksede op i Farup, og hun blev passet af sin mormor, som boede på Ribe Nørremark: – Faktisk har jeg aldrig været i dagpleje eller vuggestue. Da jeg nåede børnehavealderen, var vi heldige med at få en halvdagsplads i Fuglereden og min mormor passede mig så den resterende tid indtil mine forældre fik fri fra arbejde, fortæller May-Britt. Hun fik et helt unikt forhold til sin mormor, som var en nøgleperson i hendes liv, indtil hun døde.

Hurtig i gang igen

May-Britt var godt tre uger, da moren måtte af sted på arbejde som selvstændig frisør – i starten dog på deltid. – Så jeg har nok taget den del med i mit eget liv, hvor jeg i den nuværende byrådsperiode har fået vore døtre – og haft orlov på i alt 9,5 måneder, så jeg har hele tiden haft lyst til at vende tilbage til det politiske arbejde.

Politiske emner i barndomshjemmet

Og hun er opflasket med politiske drøftelser. – Der har altid været drøftet politiske emner i vores hjem, ikke som sådan partipolitisk, men overordnede politiske emner, fortæller May-Britt, der på et relativt tidligt tidspunkt i sit liv begynder at undre sig over, hvorfor alle børn ikke er vokset op i ligeså trygge rammer, som hun selv er. Det skete bla. ved iagttagelser af de børn, som hendes forældre havde i pleje. – Jeg tror det har ansporet noget i mig, hvor jeg har tænkt at det må man jo kunne gøre noget ved.

May-Britt havde en hård skolestart på Farup Skole. Bygningen blev revet ned for få år siden (arkivfoto).

Mobning og skoleskift

May-Britt gik i skole i den lokale landsbyskole i Farup. Men hun blev flyttet til Valdemarskolen (i dag Ansgarskolen), da hun havde været gennem flere års mobning og voldsomme episoder. Disse oplevelser affødte en klar og tydelig holdning til sit liv: – Jeg er nødt til selv at gøre noget, hvis jeg vil ændre noget.

Partimedlem i 2015

Og det har hele tiden ligget i kortene, at det skulle være Det Konservative Folkeparti, som skulle være May-Britts løbebane. – Jeg har altid været engageret politisk og altid stemt (på nær enkelte gange) og bekendt mig til Det Konservative Folkeparti, lyder det med tilfredshed i stemmen. Men May-Britt oplyser samtidigt, at hun først meldte sig ind i partiet i 2015, hvor det havde det mest katastrofale folketingsvalg i mands minde. – Jeg er opdraget til, at når tingene bliver svære, så rykker vi stolene tættere sammen. Derfor så jeg det også som et ansvar jeg skulle tage del i.

Mat-Britt deltager gerne i mødet med lokalbefolkningen – her sammen med andre politikere i Kongeådal

Og det afføder jo en snak om lokalpolitik – hvad brænder en 39 årig kvinde for – og er det overhovedet muligt at få sine synspunkter og ideer igennem, når der er så mange partier?

Anden del bringes onsdag

Annonce