Tekst Hasse Jørgensen, fotos Rene Jørgensen, mandag den 9. september

 

– Vi bruger det selv som terapi, men vi gør det for at samle penge ind til kræftforskningen. Det er så vigtigt, at vi får rigtig mange penge til den forskning.

Ordene kommer fra Jane Lykke Hein. Vi møder hende en fredfyldt efterårsdag på Den Gamle Kirkegård i Ribe, hvor solen sender sine endnu varmende stråler ned over de mange gravsten på den velholdte kirkegård. Og under en af stenene hviler Janes datter, Cecilie Lykke Hein. 10 år gammel døde den ellers så livsglade pige af en ondartet svulst i hjernen.

Siden har familien Lykke Hein – mor, far og fire søskende til Cecilie – arbejdet for at samle ind til Kræftens Bekæmpelse som indsamlere og som aktive i Stafet For Livet.

Til dette års stafet i Ribe den 14. og 15. september møder familien op med holdet Team Cecilie, og indtil nu er der over 30 tilmeldt holdet – og der må meget gerne komme flere til, skulle vi hilse og sige. Team Cecilie har netop fået et fornemt sponsorat i form af både penge og T-shirts af Nationalparkens Entreprenør a/s i Sdr. Farup.

– Da Cecilie efter et år og seks dage med sygdommen døde den 25. januar 2011 meldte hendes søskende sig straks som indsamlere til landsindsamlingen for Kræftens Bekæmpelse, og siden har vi deltaget i Stafet for Livet i Vejen. Jeg spurgte på et tidspunkt, om vi ikke også kunne få en stafet i Ribe, og jeg fik at vide, at det var en god ide og om ikke jeg selv ville være med til at starte det. Nu er jeg næstformand i organisationen, fortæller Jane Lykke Hein.

Hun fortæller om datterens sygdom, at den kom som lyn fra en klar himmel.

– Cecilie var gået i skole men kom kort efter grædende hjem og fortalte, at hun havde noget i hovedet. Jeg fik hende til læge, der omgående sendte os videre til børneafdelingen på Sydvestjysk Sygehus. Her blev hun scannet, og vi havde fået at vide, at der ville gå et par dage, inden svaret fra scanningen kom.

– Men umiddelbart efter scanningen, blev vi kaldt til samtale, og da holdt der allerede en ambulance og ventede. Cecilie skulle til Universitetshospitalet i Odense, fordi hun havde en svulst i hjernen.

Cecilie fik både kemo og stråler, men sygdomsforløbet blev relativt kortvarigt.

Cecilie har i øvrigt sammen med en anden kraftramt pige, Philippa, inspireret sangeren Rasmus Seebach til sangen Nangijala, der handler om det ukendte.

– Rasmus Seebach besøgte Cecilie hjemme hos os, og det var en fantastisk oplevelse for hende. Det var min svigerinde, der fik det sat i stand, men hvordan ved vi ikke.

– Familiemedlemmer spurgte, om vi ikke skulle fortælle det til pressen, men det ville Rasmus Seebach ikke. Det var ikke et PR-stunt. Han kom på vej til en koncert i Odense med en guitarist og chauffør, og det foregik i al stilhed.

– Siden blev vi inviteret til en koncert med Rasmus Seebach i Esbjerg, hvor vi blev inviteret back stages og fik lejlighed til at sige tak til ham og på den måde få rundet det af, fortæller Jane Lykke Hein.

Hun kan også fortælle, hvordan hun på 16 måneder ikke alene mistede sin datter til kræft, men også måtte tage afsked med begge sine forældre og en bedsteforælder.

– Så det drejer sig om, at så mange som overhovedet muligt bakker op om Kræftens Bekæmpelse og kræftforskningen.

– Man slipper aldrig af med sorgen, men man kan lære at leve med den, konstaterer Jane i denne fredfyldte stund på Den Gamle Kirkegård i Ribe.