Tekst & Foto: Johnny Tauman
13. juni 2023<
(Artikel I af II)
Flytningen fra gården i Darum til den ny opførte villa med udsigt over engene mod Kongeåen og broen til Vilslev Spang var det helt rigtige for familien Ellegaard. – Vi havde længe et klart mål for vores otium, fortæller Elin og Verner samstemmende, da RYK IND RIBE besøgte det aktive par. Og at det blev Vilslev, var der aldrig tvivl om. – Jeg har tidligere kørt post i området, lyder det fra Elin, som roser det store fællesskab, der er blandt beboerne. Det er som en stor familie. Verner nikker og nævner her bla. cykelklubben, som fra tid til anden arrangerer korte og længere ture.
Men inden vi kommer hertil, så skal vi have historien på plads.
Stod op lidt over kl. 3
– Vi drev landbrug i Darum med 44 Jerseykøer, som giver anderledes mælk end fra røde og sortbrogede køer. Mængden af mælk fra Jerseykoen er mindre, men har højere protein- og fedtindhold, forklarer Verner, som sammen med sin kone måtte springe ud af sengen, når vækkeuret ringede kl. lidt over 3. Der skulle malkes, inden de begge skulle på andre jobs. Verner kørte således mælk fra 1973-82, mens Elin skulle være på posthuset i Gredstedbro kl. 05:30 klar til at læsse post og pakker fra godsvognen i det tidlige morgentog mod Tønder.
Postbud i 44 år
Elin nød jobbet, som begyndte med afløseropgaver. Gredstedbro havde som stationsby med stort opland eget postnummer – 6771 – med fem postbude, der havde til huse i stationsbygningen.
Da postvæsenet i 1987 gennemgik en større omstrukturering, rykkede Elin med til Ribe, hvor hun fik en fast stilling fra 1992 med fuld beskæftigelse. – Jeg var rigtig glad for samarbejdet og de ture, som jeg kørte, kommer det med et smil fra Elin, der stoppede i 2017 efter 44 års ansættelse. Men det blev ikke et farvel til de tidligere kollegaer: – Vi har mulighed for at mødes jævnligt over en kop kaffe – tidligere var det på Hotel Backhaus, men de senere år har det været på Hotel Ribe.
Mere end 3500 Morten Korch baller
Mens vi nyder kaffen med hjemmebag, er tiden til at høre lidt om Verners område. – Som sagt så havde vi Jerseykøer, men dyrkede også jorden. Da vi købte gården, var der blot 9 hektar jord, men selv som husmand så måtte der mere jo til – og det blev til 28 ekstra hektar, hvor der blev dyrket græs, lidt korn og majs. Hvert år blev høet presset i Morten Korch baller – vel omkring 3500, som blev håndlæsset.
Alle har sine favoritter til traktorer og redskaber – Verner er ingen undtagelse! – Jeg har altid købt Massey Ferguson, som stammer fra Italien, forklarer Verner, der har haft 16-17 traktorer – de fleste indkøbt hos firmaet Peder Christiansen på Ørstedvej.