Tekst: Johnny Tauman Foto: Lars Roed
28. februar 2023
Mange har været ude med mobiltelefoner og kamera for at få et godt billede af nordlyset, som dukkede op på himlen. Og når man så kikker rundt på Facebook, så er der mange forskellige resultater.
En af de dygtigste naturfotografer – Lars Roed – var også på pletten mandag aften og fik nogle fremragende fotos med hjem. RYK IND RIBE har haft en snak med Lars for at høre om nordlyset og ikke mindst få nogle fif, som læserne kan bruge i fremtiden.
Planlægningen skal være i orden
– For at give sig selv de bedste muligheder er planlægning vigtigt. Det er en forudsætninger, fortæller Lars, der selv startede med at undersøge hvornår nordlyset ville være tydeligt. – Og når man kommer ud til Vadehavet, så er det vigtigste motivet – og derefter få sig placeret rigtigt.
Lars var derude fra ca. kl. 21-23.30.
– Det var en vild oplevelse i går aftes i Nationalpark Vadehavet ved Mandø Ebbevej – og at have set nordlys så langt mod vest er endnu mere imponerende og er et tegn på, hvor specielt dette øjeblik var. Det er en oplevelse, jeg vil huske resten af livet, lyder det fra fotografen, der ellers har oplevet mange spektakulære motiver ved Vadehavet.
Nordlys opstår, når solvinden (soludbrud) kolliderer med jordens magnetfelt og ionosfære, hvilket skaber farverige lysformationer på himlen. Det er en utrolig smuk og imponerende naturfænomen, som ikke kan beskrives med ord.

Foto: Lars Roed
Tekniske data
Lars fortæller her, hvordan billederne er taget: – Jeg har anvendt mit Canon R5 og 15-35 mm. Objektivet var indstillet på 15 mm med følgende tekniske data: lukketid: 4 sek., f2.8, iso 2500.
Mobiltelefoners kamera
Hvis man nu ikke har kamera, der har alle disse muligheder, så kan der også anvendes kamera i mobiltelefoner. Lars Roed siger hertil: – Du kan altid fange sådan et syn med din mobil. Du skal bare forstå, hvordan din mobil fungerer, og hvad der skal til for at indfange sådan et motiv. Her er lukketiden afgørende.

Foto Lars Roed – mobiloptagelse