09. juni 2024
Tekst: Peter Lindgaard

Trods ustadigt vejr, hårde vindstød, iskolde hagl og sjaskvåde regnbyger melder flere valgsteder om pæn opbakning til søndagens valg til Europa-Parlamentet. Valgforsker Kasper Møller Hansen spåede søndag morgen en valgdeltagelse på 50 procent på landsplan, men de lokale valgsteder kunne allerede søndag eftermiddag melde om fin medvind i valgboksene.

Ribe Fritidscenter kunne allerede søndag eftermiddag rapportere en stigning på 2 procent sammenlignet med sidste gang, der var EP-valg. ”Her skulle vi gerne nå over de 50 procent,” lyder det fra Nini Oken, der er valgstyrer i fritidscentret. Hendes kollega på Mandø, Niels Chr. Nielsen – landets mindste valgsted med kun 31 stemmeberettigede – Niels Chr. Nielsen, har også grund til at være optimist. Her nåede man en valgdeltagelse på godt 45% ved 15-tiden – en stigning på 12 procent siden 2019.

De unge holder sig på afstand. ”Trods vi har flere unge valgtilforordnede, der sidder klar til at hjælpe, er der desværre lidt for langt mellem de unge,” udtaler Nina Oken, ”heldigvis er stemningen rigtig god – folk virker glade og forventningsfulde. Man har god tid sådan en søndag. Folk hygger sig og sludrer løs med hinanden.”

Ved lukketid kl. 20.00 melder begge valgsteder fortsat om forskydninger sammenlignet med deltagelsen i 2019. Mandø slutter dagen med en samlet valgdeltagelse på 77 procent. Ribe slutter med 59 procents deltagelse – omtrent samme antal som i 2019 og en hel del flere end de 50 procent, der var spået.