Tekst Hasse Jørgensen, foto Hasse og Esbjerg Kommune, mandag den 9. december 2004
Der er tale om et meget stort puslespil, der skal falde på plads, før den store naturopretningsprojekt LIFE Naturprojekt Kongeåen i 2030 er en realitet.
Blandt de mange brikker i puslespillet er den jordfordeling, der nu skal sættes i gang, og som omfatter omkring 60 landmænd. Desuden skal nogle landbrugsarealer tages ud af drift. Og, som det blev sagt ved præsentationen af projektet på pressemødet mandag middag, var det at tale om at tage landbrugsjord ud af drift ikke populært for blot få år siden. Men de ting har ændret sig i dag. Og alle samarbejdspartnere i det store projekt er optimistiske med hensyn til en gennemførelse af projektet.
Optimismen bygger ikke mindst på det gode samarbejde, der nu igennem et par år har eksisteret mellem Esbjerg Kommune, Jysk Landboforening, staten og en række fonde, der er bidragsydere.
Jordfordelingen vil nu gå i gang, og den ventes at tage et par år med afsigelse af måske et par kendelser under vejs, før jordfordelingen er en realitet.
(Artiklen fortsætter under billedet)
– Det er et kæmpe puslespil, der skal falde på plads, men der er allerede mange gode kræfter, der arbejdet på sagen, og jeg tror og håber på, at man når frem til et resultat, hvor de fleste er godt tilfredse, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.
Han siger videre, at med det her projekt kan man fremover meget bedre håndtere de store mængder vand, vi kan løfte naturen og biodiversiteten får et løft af de helt store, og der vil blive tale om et helt nyt naturområde med stier og udsigtstårne, som også vil gavne den naturturisme, der er stadig stigende.
Også formanden for Jysk Landbrug, Niels Laursen er optimistisk.
– Jeg håber, jordfordelingen bliver en realitet, for den er essensen i det hele. Vi ha været rundt ved landmændene, og der har været og er mange drøftelser i gang. Og der skal findes finansiering, men jeg håber og tror, det lykkes, siger Niels Laursen.
Ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, peger på, at det at man i Danmark kan gå ind i forhandlinger om et sådant projekt skyldes, at vi alle er rundet af et forenings Danmark, hvor vi er vænnet til at sætte os ned og tale om tingene.
– I den store verden, hvor der er en masse konflikter, kiggede man med undren på, at vi kunne lave trepartsforhandlinger, sagde ministeren bl.a.
Jeppe Bruus var også optimistisk med hensyn til projektets gennemførelse.
– Kongeåen er jo også historisk.
– Det er helt rigtigt, og nu fører vi denne å tilbage til det oprindelige løb.
– Vi tager lavbundsjord ud af landbrugsdrift, og det er resultatet af et rigtigt godt samarbejde mellem lodsejere, kommune, fonde og staten. Og efter trepartsforliget er indgået, kan man rundt om i landet se, at der er meget stor interesse for at være med i disse projekter. På landsplan er det 140.000 hektar, der skal udtages af driften, siger ministeren.
Efter pressemødet, der også er omtalt andet sted på siden, var der besigtigelse på diget og ved Kongeåen, inden ministeren skulle videre til indvielse af et lignende projekt i Nyborg.