Tekst Johnny Tauman:    Dronefoto: Ove Detlevsen
6. oktober 2019

Jeppe Rosenstand Køser danser på en lyserød sky – han har det simpelthen pragtfuldt i oasen i Sdr. Farup, hvor han nu kan se resultatet af sit store arbejde inde i hvalen – nemlig en succesfuld støbning af vægge og loft. Og så har han tilmed mødt ”en sød pige” – sådan beskriver han i hvert fald selv sit nye bekendtskab.

Hun bor ikke lige om hjørnet

Og ligesom med konstruktionen af hvalen og alle de andre kæmpe dyr på matriklen – så kræver forholdet en ekstra indsats, for hun bor ikke lige henne om hjørnet, men mere herom senere.

Bøvl og nytænkning

I efteråret 2018 bøvlede Jeppe med at finde det rigtige materiale forhold til at støbe hvalen med – og det gik galt i december, da frosten drillede. Og senere har det været nødvendigt at nytænke, rekonstruere og skabe stabilitet for at holde formen under det store tryk, som cementen yder.

Idéerne blomstrede igen

Måske var det købet af et mindre nærliggende hus – det som ejendomshandlere vil kalde et håndværkertilbud, som vendte spiralen med uforløste udfordringer frem for løsninger. Miljøskiftet fik idéerne til at blomstre. Jeppe knoklede i det lille hus og fik udskiftet en række vinduer samt restaureret en lang række ting. Og så en dag fik han en skør idé: ”Jeg har aldrig ejet en flagstang – og hvordan kan jeg løse lysten til at flage, når pengestrømmen går til cement og byggematerialer?”
Jo, han malede såmen bare gavlen som et Dannebrog: ”Så har jeg en festdag hver dag!”

Sådan kan Jeppe flage hver dag – uden at tænke på natten

Det kører på skinner

Og pludselig gav det ekstra kræfter og mod på at gentænke hvalprojektet? I hvert fald kører det nu på skinner – og hele støbearbejdet indvendigt vil være færdigt, inden frosten sætter ind.

Nu går det rigtig godt – opskriften til succes er fundet.

”Så skal jeg lige have gjort halen færdig”, fortæller Jeppe til RYK IND RIBE. Halen er mest udsat, men har tidligere modstået storm og vindstød af orkanstyrke. Og hvis det er muligt, så skal ydersiden også gøres færdig.

Besøg fra Asylcentret

Lørdag havde Jeppe besøg af nogle fra Asylcentret – en tidligere DJ – og de vil måske give en hånd med. Og som altid er Jeppe parat til at åbne “hvalgabet” for andre kulturer.

Dronen giver andet liv

Næsten som ildsjælen og fantasten Jeppe, således tænkte vi i RYK IND RIBE: ”Hvordan kan vi lave nogle billeder af hele området og de enkelte dyr fra en vinkel, som giver en helt anden oplevelse”. Svaret blev at lade Ove Detlevsens drone flyve rundt blandt cementdyrene”.

Elefanten og hvalen med det farverige orgel

Ved gennemgangen af optagelserne fangede blikket en trefarvet klods i hvalens mund! ”Jamen, det er jo mit hammondorgel, som jeg har fået foræret”; fortæller Jeppe, der har malet det med malingsrester i farverne grøn, gul, rød.

De farverige orgel står klar til at fylde hvalens mund med musik

Og apropos orgel – så spilles der masser af musik i hvalen – lige fra Kim Larsen til trommesoloer – og der har da også været afholdt arrangementer som fødselsdage og konfirmation. ”Men det bedste venter – nemlig en officiel åbningskoncert”, lover Jeppe Rosenstand Køser.

Vikingepige droppede ind

Og så tilbage til det nye bekendtskab! Jeppe har mødt en rigtig sød pige, som pludselig en dag droppede ind under en cykeltur  sammen med sin søn til Vadehavscentret. Og det blev til flere besøg med påskud om at ville fotografere hvalen. Hun arbejdede dengang på Vikingecentret – og da Jeppe blev inviteret derud til et aftenarrangement, overgik han sig selv ud fra holdningen: ”Når man kommer i Vikingecentret, så er påklædningen rigtigt vikingetøj – så derfor tog jeg kontakt til en god kammerat, som har hele udstyret – og så afsted til en hyggelig aften”.

Gode råd var dyre

Kvinden er bosiddende i Thüringen i Tyskland. Nu havde hun besøgt Jeppe – og hvad var mere naturligt end at tage på besøg og se hendes hjem og omegn. Så langt så godt – Nu var var gode råd dyre.

Passet udløbet

For det første var passet jo udløbet – under hele arbejdet med skabelsen af dyreuniverset i cement, har Jeppe ikke været i udlandet: ”Ja, jeg skal vel helt tilbage til studietiden, hvor jeg sidst var uden for Danmarks grænser sammen med billedkunstholdet!”

Deutsche Bahn

Og så var der jo også lige bilen – hvad ville den mon sige til at prøve kræfter med autobahnen – med godt 650-700 kilometer hver vej?
Valget blev derfor en oplevelse med Deutsche Bahn, og ”Det var bare fedt,” slutter multikunstneren, der siden flere gange har været sammen med sit ”dejlige og spændende bekendtskab”, som han beskriver det.

Imponerende, hvordan området har udviklet sig

Den “søde pige” kommer igen

Hun kommer snart til Sdr. Farup igen – Jeppes sparepenge går til træpiller og byggematerialer i de næste par måneder, så besøgene i Thüringen med med hovedbyen Erfurt – beliggende på højde med byerne Kassel og Fulda på A7 – må vente til et senere tidspunkt.

Og der ryddes op

Og læsere på Jeppes Facebookside kan se, at han både har kasseret ældre tøj og nogle udtrådte sko – jow, der sker noget!

Privatfoto af “de kære gamle sko” – og flotte kammeratlige kommentarer