Tekst Hasse Jørgensen, pressefoto, søndag den 17. maj 2024

Paven Frans, der er leder af den romersk katolske kirke og Vatikanstaten, vil lære af Esbjergs grønne erfaringer for at bekæmpe klimakrisen, derfor har Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen, netop været i Vatikanet for at deltage i pavens klimakonference: From Climate Crisis to Climate Resilience.

Som borgmester for Esbjerg Kommune og præsident for WECP – verdens energibyer, har Jesper Frost Rasmussen, mødt mange prominente personer, men invitationen fra paven er dog en af de dem, der overgår de fleste.

– Det viser endnu engang, hvordan verdens øjne er rettet mod Esbjerg, når vi taler om grønne løsninger på klimakrisen. Mens man mange andre steder i verden, blot taler om den grønne omstilling, har vi her i Esbjerg allerede levet af den i flere år. Derfor er vi nogle af dem, som resten af verden lader sig inspirere af, og det kan vi godt være stolte af, siger Jesper Frost Rasmussen.

Invitationen til at deltage i Pave Frans’ klimakonference – From Climate Crisis to Climate

Resilience – i Vatikanstaten kom under WECP årsmødet i Houston i marts. Onsdag deltog borgmesteren i klimakonferencen, hvor han kunne fortælle om de grønne erfaringer fra Esbjerg.

Jesper Frost Rasmussen var i godt selskab med blandt andre borgmestrene fra Perth, London, Rom, Paris og guvernøren fra Californien, som alle var blandt de 25 borgmestre fra hele verden, der var inviteret med til Pavens klimakonference.

I Vatikanet talte Jesper Frost Rasmussen blandt andre med Londons borgmester Sadiq Khan, der står i spidsen for C40 byerne, sammenslutningen af verdens største byer, der har forpligtet sig til at reducere udslippet af drivhusgasser. Desuden talte borgmesteren med Californiens guvernør, Gavin Newsom og Roms borgmester Roberto Gualtieri. Dagsordenen i disse samtaler og under hele konferencen var entydig: Det er byerne og kommunerne, der skal vise vejen mod en grøn fremtid.

– Forandringen skal komme nedefra. I Esbjerg er vi med helt i front, og den viden vil vi gerne dele ud af, siger Jesper Frost Rasmussen.