Esbjerg Kommunes Byfond giver mange penge til renovering i Ribe

/Esbjerg Kommunes Byfond giver mange penge til renovering i Ribe

Annonce

Esbjerg Kommunes Byfond giver mange penge til renovering i Ribe 2018-11-07T18:27:12+00:00

Project Description

  • Tekst og foto Hasse Jørgensen. Tirsdag den 7. nov.

En husejer i Hundegade kan være glad, for han har fået 15.000 kroner fra Esbjerg Kommunes Byfond til hjælp til renovering af hans hus. Og vi andre kan være glade for, at der er nogle, der gerne vil restaurere, og at andre vil støtte, så fortiden bliver husket og husenes oprindelige skikkelse bliver bevaret.

For det er netop det, det drejer sig om: bevaring.

Husejeren, Per Petersen, var da også meget glad for tilsagnet på de 15.000 kr. Han kan nu færdiggøre restaureringen af huset.

– Efter vi overtog huset, har vi sat hele førstesalen i stand, og nu kan mureren gøre det færdigt med skorstenen, fortalte Per Petersen, da han fik at vide, at de 15.000 kroner var bevilget.

I Ribe har vi i øvrigt været gode til at bevare, og bl.a. turistforeningen gav i fordums dage tilskud til arbejdet.

I dag er det Esbjerg Kommunes Byfond, der giver støtte til husejere, der gerne vil bevare tingene så autentisk som muligt. Og Esbjerg Kommunes Byfond har adskillige gange tidligere støttet bevaringsprojekter i Ribe med kontanter.

Byrådsmedlem og formand for byrådets udvalg for plan og miljø, Karen Sandrini (S), sidder i bestyrelsen for Esbjerg Kommunes Byfond, og hun er glad for, at fonden kan dele penge ud, og hun er glad for, at så mange søger.

– Vi har givet mange penge til projekter i Ribe, men det er som om, Esbjerggenserne også er ved at få øjnene op for det gode ved at bevare tingene. Vi får i hvert tilfælde flere og flere ansøgninger fra Esbjerg. Her har vi bl.a. støttet et projekt med et hus fra 60’erne, der blev ført tilbage til den gamle stil, for det hus bliver jo også gammelt en gang, siger Karen Sandrini.

Normalt giver Esbjerg kommunes Byfond penge i et procentvis forhold til den samlede udgift til renoveringen i gammel stil, men i tilfældet i Hundegade har man valgt at give hele beløbet, fordi der er tale om et mindre beløb.

– Det er fordi der er tale om en helt speciel skorsten, og hvis ikke den bliver lavet i den gamle stil, vil den ødelægge husets arkitektur, siger Karen Sandrini, der også peger på, at anvendelse af forkerte materialer som eksempelvis plastikvinduer og –døre ikke alene kan ødelægge et hus men være med til at give et helt forkert indtryk af et helt kvarter.

Blandt de mange projekter, byfonden har støttet, er en dør i Klostergade, hvor prisen var 30.000 kr. Byfonden gav de 15.000 kroner. Også til ejendommen Hundegade 24 og ejendommen på Mellemdammen, der rummer Parmos forretning, er der givet støtte. Byfonden præmierer også projekter, og her har bl.a. Fiskergade fået præmiering for den smukke bevarelse, ligesom Kannikergården og Vadehavscentret er  levet præmieret.

Alle kan i princippet søge tilskud fra Esbjerg kommunes Byfond, der giver støtte efter nærmere fastsatte regler.

Annonce