Tekst Hasse Jørgensen, foto Esbjerg Kommune. Fredag den 17. januar.
Medlemmerne af Teknik & Byggeudvalget er enige om at søge om dispensation fra Naturbeskyttelsesloven til grødeskæring i Ribe Mølledam for at opnå et blankt vandspejl. Beslutningen blev truffet på udvalgets møde fredag (17. januar. Red), hedder det i en pressemeddelelse. Dermed har sagen om Mølledammen taget en ny vending. Hidtil har kun Venstre og Konservative klart meldt ud, at de ønsker et blankt vandspejl i Mølledammen.
I pressemeddelelsen hedder det videre: Ribe Mølledam repræsenterer en uvurderlig kulturværdi for Ribe og dermed en væsentlig samfundsinteresse. På den baggrund har Teknik & Byggeudvalget på fredagens møde i enighed besluttet at søge om dispensation fra Naturbeskyttelsesloven til at skære grøde i Ribe Mølledam. Målet er fortsat at sikre et blankt vandspejl.
Både det politiske udvalg og forvaltningen Teknik & Miljø er klar til at arbejde videre mod en dispensation. Et led i processen er at indhente en udtalelse fra miljøministeren, fordi Ribe Mølledam er Natura 2000-område og derfor særlig beskyttet. Før Esbjerg Kommune kan beslutte at lade hensynet til Ribes kulturmiljø veje tungere end naturbeskyttelsen, skal miljøministeren derfor tages med på råd.
Sådan er processen
– I Teknik & Byggeudvalget er vi enige om at følge en proces, hvor forvaltningen nu udarbejder hen mod en dispensation for Naturbeskyttelseslovens §3, siger formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (S).
Før dispensationen gives, vil Esbjerg Kommune bede ministeren om en principiel udtalelse, og hvis den er positiv, vil Esbjerg Kommune gå i dialog med landbruget i området og miljøstyrelsen. Derefter sender forvaltningen en beskrivelse til ministeren af de foranstaltninger, der er nødvendige at sætte ind som kompensation.
Næste skridt er, at miljøministeren henter en udtalelse fra Europa Kommissionen, og herefter kan Esbjerg Kommune udarbejde den endelige dispensation.
Hvis miljøministeren ikke finder, at baggrunden for eventuel grødeskæring i Ribe Mølledam bygger på bydende nødvendige hensyn til samfundsinteresser, kan Esbjerg Kommune efter vurderinger af udtalelserne eventuelt beslutte at skære grøde i Ribe Mølledam. I det tilfælde kan miljøministeren klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet eller indbringe sagen for domstolene.
Fakta om dispensation
Hvis man vil søge om en dispensation fra Naturbeskyttelsesloven, og dispensationen går ud over et Natura 2000-område, skal man jævnfør Habitatsbekendtgørelsen have en udtalelse fra miljøministeren. I særlige tilfælde skal miljøministeren også indhente en udtalelse fra Europa Kommissionen.