Project Description

Tekst og foto Hasse Jørgensen, lørdag den 1. maj

For år tilbage var Helge Ørsted Pedersen som kontorchef i Energistyrelsen i Ribe for at lave energiplanlægning på varmeområdet. Det mundede ud i et program, der i dag bruges ikke alene i Danmark men også i mange andre lande.

Nu er Helge Ørsted Pedersen tilbage i Ribe. Som pensionist, beboer og kunstner. Hans malerier kan i maj ses i det nye galleri Liljebjerget i Skolegade. Og flere af billederne indeholder motiver fra den gamle domkirkeby, hvor Helge Ørsted Pedersen befinder sig rigtig godt.

– Det er en dejlig by at bo i, fortæller han, mens arbejdet med ophængning af billederne i galleriet er i fuld gang.

Han og hustruen Hanne valgte at leje en lejlighed på Torvet i Ribe, hvor domkirken troner stor og mægtig lige ud fra parrets stuevinduer. Hanne er ansat i Energistyrelsen, og hendes job blev flyttet med styrelsen til Esbjerg, så parret valgte at leje en lejlighed i Ribe.

– Men vi har fortsat vores hus i Ørestaden samt et atelier på Nørrebro, der tidligere har tilhørt billedhuggeren Jens Jacob Bregnø. Det var min kone, der fandt huset på nettet, og så købte vi det.

Helge Ørsted Pedersen er storebror til musikeren Niels-Henning Ørsted Pedersen, og selv spiller Helge saxofon ved siden af det at male. Og det var en tilfældighed, han fik fat i penslerne.

En medarbejder gav ham en bog om Viggo Hørup med ordene: du mangler kultur. Det førte til, at Helge Ørsted Pedersen også fik læst en bog om Willumsen og flere kunstbøger. Og så begyndte han at tegne.

På den første udstilling i Ishøj solgte Helge Ørsted Pedersen et værk. Det viste sig st være boggiveren, der var køberen.

Arbejdet i Energistyrelsen har bevirket, at der har været pauser i Helge Ørsted Pedersens tid som aktiv kunstner, men med pensionsalderen er der igen blevet tid til at dyrke den udøvende kunst som maler.

Annonce