Tekst & Foto: Johnny Tauman
22. august 2020
Første kapitel af to
– Jeg bliver ved lige så længe, som kroppen vil, lyder det bestemt fra 75 årige Else Frøjk, som dermed lægger sig op på siden af Dronnings Margrethes holdning i forhold til at abdicere. – Og så har jeg lige fået fornyet mit kørekort, som giver mig lov til at føre bil til jeg bliver 99, kommer det med et smil, der godt ved, at nogle skrøbelige knæ en dag kan komme i vejen for den store frihed.
Kaffe som i Monopolet
RYK IND RIBE er taget besøg hos idealisten og frontløberen for Børns Voksenvenner, Else Frøjk. Hun bor på Dådyrtoften i Egebæk – i et hus købt i 1992, som har været basis for hende siden 1995 sammen med Andreas. Mens vi med behørig respekt for Covid 19 sidder med hver sin kande kaffe – næsten som i Mads & Monopolet – lykkedes det at drøfte stort og småt i Elses liv. Og der har været mange dilemmaer i tidens løb, men altid er hun gået til dem med krum hals.
Ansat på kuranstalt
Else stammer fra Struer / Holstebro-egnen, og burde måske have haft en karriere på B&O som mange andre unge, men hun valgte efter nogle års arbejde i en bagerforretning i begyndelsen af 60´erne at søge arbejde på Kuranstalten i Juelsminde, hvor både bemidlede og mindre bemidlede havde ophold – mange med fokus på fysioterapeutiske behandlinger.
To ægteskaber
I 1966 blev hun gift for første gang – og sammen købte de hus på Enderupvej. Hun arbejdede i køkkenet på hospitalet i Hviding. Hendes mand Knud var ansat på Hotel Dagmar som bogholder. Sammen fik de to børn Hella og Maj-Britt. Ægteskabet holdt til 1991, hvor parret blev skilt.
Godt fire år senere blev Else gift for anden gang med Andreas, der var anlægsgartner i Tønder.
Else tjente også en skilling ved at gøre rent på hospitalet og ved hospitalets læger.
Hun var videbegærlig og interesserede sig for psykologi, hvor hun tog årskursus hos Ib Neubauer i 94.
Inspirationen kom til sengeliggende Else
Der skal ikke herske tvivl om, at Else hellere ville snakke om Børns Voksenvenner – men hendes liv og udfordringer har jo været med til at forme den stærke kvinde – og derfor hører følgende passage også med.
– Jeg fik min inspiration til at yde en ekstra indsats, da jeg lå hjemme i min seng for at komme mig efter en hjerneblødning, fortæller Else Frøjk og fortsætter: – Her hørte jeg på min Ghettoblaster, hvordan 5 sønderjyske kommuner var i gang med at skabe noget unikt for børn. Her var jeg solgt!
Livstilen med at arbejde for børn / voksne var vakt.