Tekst, Foto & Collager: Johnny Tauman
19. december 2023

Egon Nissen husker specielt en oplevelse fra tiden hos Blikkenslagervirksomheden Louis Petermann. – Vi skulle bruge en fugemasse til at klæbe naturskiferpladerne sammen på tagene i Støberihusene på Seminarievej – Ribe Boligforenings rækkehuse, der i dag har fået udskiftet det tidligere tag.

– På cykel blev jeg sendt ud til Gasværket i Sct. Nikolaj Gade for at hente asfalt / tjære. Turen hjem til værkstedet var noget af en prøvelse, idet jeg skulle balancere med en spand på styret.

Foto købt af Ribe Byhistoriske Arkiv – Gasværket med “industriområde”

Det næste, der skulle ske, var, at tjæren skulle blandes med kridt, som blev hældt i – og så var blandingen klar til brug. – I øvrigt var grunden omkring Gasværket temmelig forurenet, husker Egon.

Rebstige uden sikkerhedskrav

Og når vi nu er tagene, så lad os lige vende opgaven på Ribe Domkirke. Kirken har et flot kobbertag, som giver den et unikt udtryk. Taget stammer tilbage fra 1890´erne og har gennem tiden været utæt og har krævet reparation og vedligeholdelse. Nu skifter man jo heller ikke bare et kirketag med en vægt på 40 tons ud!
– Jeg husker, at jeg for at kunne komme ud på taget, måtte igennem en meget lille tagluge (50×50 cm), fortæller Egon Nissen og så kommer det dramatiske: – Det eneste jeg kunne holde mig fast i, var en rebstige. Der var ingen sikkerhedskrav til sådant arbejde, hvor der blev hamret og loddet.

(arkivfoto) Ved tagryggen anes lugerne

Og hvad med pauser!
– Jow, kommer det så fra Egon: – Når der var kirkelige handlinger, som begravelser/ bisættelser, så skulle jeg holde pause.
En hel sommer gik med det arbejde – og Egon blev god til at kravle ud og ind af ventilationslugerne.
Når der skal arbejdes på taget i dag, så er der stilladser mm.

Stolt over tre karnapper

– I min tid som blikkenslager har jeg lavet rigtig mange løsninger i den gamle bydel for at sikre. at  regnvand kommer den bedste og korteste vej ned til jorden og kloakkerne. Men der er også nogle opgaver, som jeg vil kalde mine svendestykker. Det drejer sig om tre karnapper med buer, som findes på det gamle posthus i Sct. Nikolaj Gade og på villaen på hjørnet af Kurveholmen og Brorsonsvej.


Netop disse former og udskæringer er falset sammen – og er et krævende præcisionsarbejde.

Da byen hørte brandsirenen

Egon Nissen har altid stræbt sig på at levere varen – dvs. ikke gå på kompromis. Han nåede således at være med hos Ribe Brandvæsen i 38 år, som sluttede 31. december 2000.

Gruppebilledet er fra 1965

– Jeg vil gerne fremhæve sammenholdet blandt de frivillige brandmænd, siger han til RYK IND RIBE og fortsætter: – Jeg har været med både på station i Saltgade, på Seminarievej og sidst på Odins Plads.

Egon har været med på de tre brandstationer: 1 Saltgade, 2 Seminarievej og 3 Odins Plads.
Foto: Brandmandsforeningen

– Jeg husker specielt tiden, hvor brandmænd blev kaldt til brand med sirenelyd, der kunne høres over hele byen, fortæller Egon og kommer i tanke om de mange brandmænd, som kom cyklende for fuld fart til stationen i Saltgade gennem hovedgaden: – Maler Å Bertelsen, Svend Møller og alle de andre.

Husker tre store brande

Du har været med til mange brande, Egon! Hvilke tre brande husker du – og hvorfor?
Egon Nissen sidder lige nogle sekunder, hvor han løber 38 års tjeneste igennem – og har så tre bud på mindeværdige brande fra 1967, 1975 og 2000.
– Vi skal tilbage til 8. december 1967. Her var der en STOR brand på Ribe Jernstøberi. Beslagværkstedet og lagerbygningen udbrændte, mens resten af den store virksomhed blev reddet.
Den næste er fra d. 27. oktober 1975, hvor en kraftig brand hærgede på 2. sal på Restaurant Backhaus i Grydergade. Her indebrændte en 20 årig mand.

Privat Collage fra den omfattende brand på Lindegården

Endelig er der min sidste brand i 2. juledag – 26. december 2000 – Lindegården på Ryk Ind / Torvet 13 – matrikel 318 – opført 1930. Som det fremgår af illustrationen blev alle reddet, men det langstrakte slukningsarbejde var hårdt – og fingrene var stivfrosne.

Årets brandmand

Egon opnåede at blive Årets Brandmand i 1997. Han levede op til kriterierne til mindelegatet, der blev indstiftet d. 1. april 1990. Det blev indstiftet af fabrikant Jørgen Bech og hustru, overlærer Anna Kirstine Bech som minde over Jørgen Bechs far, Niels Jørgen Frederik Bech (havde været brandinspektør): – Han levede og åndede for sit brandvæsen og blandt de ting, han satte allerhøjst, var et godt kammeratskab, samt viljen til altid at yde en indsats, når det var påkrævet.

Tak for snakken og de gode historier!