Tekst, Foto & Collager: Johnny Tauman
17. december 2023

(Første artikel af to)

– Jeg er stolt af at være ripenser, indleder forhenværende blikkenslager Egon Nissen, da RYK IND RIBE møder ham på museet Ribes Vikinger for at se lidt tilbage på en langt liv med masser af oplevelser og udfordringer. – Jeg er født i en af Stærekasserne, lyder det med et skævt smil – og om de første to år her har præget mig så meget, at jeg aldrig kom fra Ribe, det tør jeg ikke sige.
Stærekasserne var datidens ”sociale” boligbyggeri i Sct. Laurentii Gade – tidligere Vestergade – med toilet i gården.
Egon Nissen blev født i 1940, men husker ikke, at boligerne fra 1901 var dårligt vedligeholdt – og at byens borgerskab ikke ønskede at bo her med toilet og vaskemuligheder i gården. Ifølge byggesags arkiver blev dette ændret i 1970 med ”Til-og Ombygning (toilet)”. I dag fremstår husene i renoverede retro-udgaver med 5 lejligheder – bevaringsværdige og med en høj bevaringsværdi.

Gik 7 år i Lustrup Skole

Egons familie flyttede fra Vestergade til sydsiden af Haderslevvej lidt øst for Damhus, hvilket betød, at han skulle gå i skole i Lustrup. – Det var en god skole, og vi lærte så meget, at jeg kunne nøjes i alt 7 år på skolebænken, lyder det med et smil. Da det blev muligt, kom jeg i lære hos Louis Petermann, der havde sin blikkenslagervirksomhed i Skovgade. – Det blev en rigtig god tid, hvor jeg fik lært alle de teknikker, som kræves for at være god til at arbejde med lodninger og fremstille tagrender af zinkplader med drejning, klipning og valsning, siger Egon Nissen, der var ansat 12 år i firmaet – heraf i lære i 5 år. Det var nu blevet tid til at blive selvstændig – og siden har Egon haft egen virksomhed i 30 år – og holder i dag håndværket ajour med små tjenester.

Byggede hus på Haderslevvej

I 1959 flyttede Egon og familien til Haderslevvej, hvor han havde bygget eget hus i Damhus. Forinden var det blevet til lejemål i både Præstegade 5 og 7. Egon fik sammen med sin færøske hustru Mie seks børn: Gitte, Randi, Helle, Vivi, Jane og Kim.

Teknisk Skole efter arbejdstid

Jeg nød at gå på Teknisk Skole, siger Egon og nævner flere gode undervisere

Med til uddannelsen som blikkenslager var det obligatorisk at gå på Teknisk Skole, som havde til huse i ejendommen på hjørnet af Dagmarsgade og Kurveholmen. Den gamle Teknisk skole blev opført tilbage i 1897 og fungerede helt frem til 1974. – Jeg husker især malermester Chr. Brogaard, som underviste os efter arbejdstid 3-4 dage om ugen fra kl. 18:00-20:00. Det var nogle lange arbejdsdage, som startede kl. 06:00 på værkstedet og først sluttede kl. 17.00, fortæller Egon og tilføjer: – Og så Teknisk Skole i Esbjerg om lørdagen.
Og lige for en god orden skyld: – Valsningen af metalplader kræver en masse kræfter, men havde man først håndelaget, så gik det helt fint, men naturligvis med en vis mængde mælkesyre i musklerne.

Masser af muligheder for at sejle

For længe, længe siden – bemærk vandmasserne på begge sider af jernbanedæmningen

Damhus havde havn

– Det var rigtig godt at bo i Damhus, dengang biologerne ikke havde tørlagt hele vådområdet øst for jernbanebroen. Mange havde faktisk en jolle eller anden for båd med påhængsmotor liggende i Damhus havn, som man let kunne få adgang til – se blot på kortene, fortæller Egon Nissen, der også kunne møde masser af svaner og storke, når han var på sejltur. – Som det ser ud i dag, er det ikke muligt at sejle andre steder end i hovedløbet – og drister man sig ind Dagmaråen (red. Mølledammen), så er det en rigtig kedelig oplevelse. Mit ripenserhjerte begræder, at der ikke er blankt vandspejl som tidligere. Det er en skandale!

 

Egon har fået snakket sig varm – så hvis du vil læse flere af hans mange Ribe-historier, så udkommer den næste artikel på tirsdag.