Tekst & Foto: Johnny Tauman
17. juli 2022

(Anden artikel af to)

Med 190 pumpestationer bruger DIN Forsyning en del energi på at pumpe i døgndrift året rundt – derfor forskes der i nye og driftssikre pumper, som er mere energivenlige. Mange ældre rørledninger er blevet strømpeforet og kan klare spildevand i mange år frem.
Spildevandet kommer til Bjerrumvej fra et stort område: Farup, Varming, Kalvslund, Hviding, Egebæk, Obbekær, V Vedsted , Råhede / Høgsbro  Spandet og Høm.

Sand opsamles

I en garage møder vi en stor container, som anvendes til at opsamle sand. – Vi har valgt at fjerne sand fra spildevandet, og det sker ved en proces, hvor der blæses luft ned i væsken, som dermed mister sin bæreevne og dermed synker sandet til bunden, forklarer Egon Grosen. Sand slider jo på systemet, så derfor er denne proces vigtig og giver 4 tons sand om måneden.

Anlægget fungerer rigtig godt

Ribe Rensningsanlæg har forskellige metoder til at rense: mekanisk, biologisk og kemisk i 6 store tanke. Hvert år kører landmænd restproduktet – ca. 1500 m3 tørret slam (læs mikroorganismer) som gødning på markerne – og det sker med den største kontrol. Her klarer Ribe Rensningsanlæg, som stammer helt tilbage fra 60´erne med en større udbygning og renovering i 2000, sig rigtig godt. Det skyldes ikke mindst, at Ribe ikke har industri, som leverer spildevand.
I den biologiske rensning nedbrydes bla. kvælstof og fosfor.

Nye ventildæksler er på vej

Rundturen slutter ved procesoperatør Henning Nissen, Høm, som er ved at klargøre en af de nye runde tanke – et såkaldt ventildæksel, som kommer til at stå hævet over jordoverfladen med en ergonomisk opbygning, som kan hindre at skulle kravle ned i en brønd (opfylder krav til sikkerhed og arbejdsmiljø). De er desuden farvet grønne, så der passer ind i naturen. Tanken, som Henning har klargjort er i dag monteret på Gørdingvej i Jernvedlund. I resten af 2022 skal endnu tre pumpestationer renoveres – og herefter følger 5-7 om året.

Oversigt med pumpestationer

DMI har målestation på området

Undervejs har vi mødt 7 robot slåmaskiner, som holder området mellem tankene trimmet, ligesom der på et stort stykke er plantet vilde blomster.

– Og midt i området står der en officiel målestation fra DMI – fuldautomatisk med måling af nedbør (regn). – Men sne, det skal vi hjælpe til med, siger Egon Grosen, og viser en tommestok, som DMI har udstyret medarbejderne med.

Hvor skal regnvandet mon hen?

Større og større områder i Ribe bliver kloaksepareret. Men først når der ligger en løsning på, hvor regnvandet må udledes, kan Ribe Rensningsanlæg være sikker på, at de ikke overraskes af en længere regnperiode – fx giver en regnbyge på 5 mm omkring 3000 m3 ekstra vand i spildevandsledningerne.
Måske bliver regnvandet i fremtiden ledt ud i åsystemet – måske til opsamlingsbassiner i engene øst for byen? Svaret blæser i vinden.