Tekst og fotobehandling: Johnny Tauman

LørdagsRETROEN: Mandøbussen – fra hestevogn til transport med to selskaber.

”Moar, det er bare så varmt – må vi ikke godt komme ud at bade?”
Og så pakkede familien madkurv og termokande og cyklede på landevejen over Ø. Vedsted mod Manø Ebbevej. Der var næsten ingen trafik på landevejen – og efter proviantering i V. Vedsted Brugsforening og lidt sødt fra V. Vedsted bageren, gik det mod diget. Efter de sidste tråd op over toppen, åbnede Vadehavet sig – og altid var det spændende: ”Ebbe eller Flod – stigende eller faldende vand?” Alle fire scenarier gav muligheder for leg med dæmninger, kanaler og træden fladfisk! Ja og så ikke at forglemme jagten efter sandorm og muligheden for at se Mandøtraktoren køre over vaden.

Min fætter hedder skrubbe!

Danmarks Naturfredningsforening udgav i 2012 Kanon: Natur-fisk – og her kan du lære om forskellen på rødspætter og skrubber: Rødspætten: ”Mit største talent: Jeg er en mester i at gemme mig på sandbunden. På få sekunder kan jeg skifte farve, så jeg får samme farve som bunden. Jeg graver mig også lidt ned, så kun mine øjne stikker op. Så er jeg næsten usynlig. Min fætter hedder skrubbe. Vi ligner hinanden lidt, men skrubben er mere ru og har ikke mine røde pletter. Der er også fladfisk som ising, tunge, pighvar, hårhvar og slethvar.”

Attraktiv plads i førerkabinen

På en af de store dage kørte familien med Mandøbussen – som jo var en traktor med to hjulet anhænger fra Ribe Rutebilstation over V. Vedsted til Manø ad Ebbevejen. Turen gik ad Dagmarsgade, forbi Torvet og ad Grydergade / Nygade / Sønderportsgade til Tøndervej. Det var et stort køretøj, som med sin ”voldsomhed” gjorde at hestekuskene skulle være ekstra opmærksomme! Ofte sad Hans Bennedsen ved rattet – og det var fedt at få en af pladserne i førerhuset. Senere var chaufførerne bla. Vagn og Keld.

Mange forskellige ”busdesign”

Ruten mellem fastlandet var i mange år en officiel postrute – først med hestevogn. Herefter fulgte en bus – men kørslen i det saltholdige vand var hårdt ved undervognen – så derfor kom der en lang årrække med traktorer i forskellige designs – alle med plads til få passagerer i kabinen.
Som årene gik, så blev ”vogntogene” længere og længere: Traktor med tohjulet påhængsvogn sammenkoblet med en fire-hjuls påhængsvogn.

To selskaber kører i dag

De sidste mange år har det været muligt at komme til Manø – enten med Mandøbussen (de Røde og Blå busser) eller med Mandø Traktorbusser. Begge firmaer har velvilligt leveret fotos til RYK IND. Besøg Mandøbussens hjemmeside og bliv inspireret til en tur til ”Vadehavets perle: Mandø” med guidede fortællings ture (i bus og til fods) og pakketure med frokost – eller klik ind på Mandø Kro og Traktorbusser, som bla. beskriver sælsafari til Koresand og har tilbud på kroophold og weekendophold.

Mandøbussen 2010-2012

Låningsvejen – kend DIT tidevand!

Den gamle – med grene (koste) afmærkede – ebbevej (bilkørsel forbudt) stammer fra Ribe-digets bygning i 1914. Det er hændt flere gange, at bilister, uden at kende til ebbe og flod er blevet overrasket af det pludselige højvande.

Ved Vester Vedsted begynder den offentlige vej Låningsvejen (fuldført 1978). Låningsvejen kan benyttes, hvis man kender tidevandet og ved, hvornår der er lavvande.
Den gamle ebbevej må kun benyttes af traktorbusserne, som også transporterer post, skoleelever og turister til og fra øen overvejende over Låningsvejen, som – med grus – erhævet ca. 75 cm. over havbunden

Turen mellem fastlandet og Mandø kræver særlig bevågenhed. Låningsvejen giver normalt mulighed for kørsel 2 gange i døgnet i kortere eller længere tid.
Alt er afhængigt af tidevandet.
Og husk at vaske din bil, hvis du selv er kørt til øen.

Der er altid skønne motiver ved Ebbevejen