Tekst og fotos Hasse Jørgensen, torsdag den 2. november 2023
Det er svært at være menneske – jeg har prøvet det selv!
Ordene fra den populære sang, som bl.a. Trine Dyrholm fremfører, bliver højaktuel, når talen falder på arvelov, arveret og fremtidsfuldmagter. Langt de færreste ved, at hvis en person bliver ude af stand til at varetage egne interesser på grund af en ulykke eller sygdom, er det Familieretshuset, der i princippet udpeger en værge for vedkommende, hvis der ikke er lavet en Fremtidsfuldmagt.
Med en Fremtidsfuldmagt kan vedkommende selv bestemme, hvem der skal varetage interesserne, men fuldmagten skal laves, mens den pågældende stadig er frisk og klar.
Blandt andet det var noget jurist og partner i Jura danmark, Mette Schultz-Petersen, i et interessant og tankevækkende foredrag redegjorde for overfor godt 60 mennesker på Hotel Ribe torsdag aften. Mette Schultz-Petersen, der privat bor i Outrup, har kontor på Auktionsgade 6, Esbjerg, og kan træffes på mail mette@juradanmark.dk
Mette Schultz-Petersen kunne også fortælle, at der i dag er 37 forskellige familieformer og, hvis man skal sikre hinanden og børnene, er det vigtigt med testamenter. Mange tror, at to års samliv i ægteskabeligt lignende forhold arveretsligt virker som et ægteskab, men det er ikke tilfældet, fastslog juristen.
Der er mange forskellige scenarier, når det gælder arv og det at sidde i uskiftet bo. Hvis der er tale om et ægteskab og fælles børn, er reglerne relativt enkle, men også her er der faldgruber. Og hvis der er tale om dine, mine og vores børn, bliver det straks mere kompliceret med arveretten. Og jo længere ud i leddene, man kommer, jo mere kompliceret bliver det, og jo mere taler for oprettelse af testamenter både for at sikre den længstlevende, børn, børnebørn og hvem, man ellers gerne vil tilgodese i en arveretslig situation.
Mette Schultz-Petersen kunne også fortælle, at omkring 40 procent af alle ægteskaber ender i en skilsmisse og at omkring 20 millioner kroner ender i de ”forkerte” hænder – nemlig statskassen – i forbindelse med bodelinger fordi der ikke er lavet testamenter.
Loven om Fremtidsfuldmagter blev vedtaget i 2017, og Mette Schultz-Petersen finder, at det er en rigtig god lov, men hun ærgrer sig også over, at informationen om loven har været virkelig dårlig.
Først var der middag, hygge og dernæst et interessant og tankevækkende foredrag