Tekst Hasse Jørgensen, pressefoto, onsdag den 28. september 2022

Ribe Kunstmuseum har købt to spændende malerier af dronning Marie Stuart og Jomfru Adelil på auktion.

Mange kender den skotske dronning Marie Stuart, som blev halshugget af sin kusine, den engelske dronning Elizabeth I. Den danske maler Kristian Zahrtmann var betaget af historien om Marie Stuart og malede et billede af hende. Maleriet af dronningen er netop blevet købt af Ribe Kunstmuseum på auktion, så om lidt får hun et nyt hjem på museets vægge.

Faktisk er dronningen ikke en dronning, men fru Mynzberg, der stod model gennem flere år for Zahrtmann. Tidligere var hun jomfru Lund, som havde stået model for Zahrtmann, siden hun var fjorten. Da Zahrtmann maler hende som Maria Stuart, er hun godt 40 år gammel, og han beskriver hende som havende ”sin skønhed, sin værdighed som menneske og et meget ædelt præg af lidelse”.

Zahrtmann har skildret Maria Stuart natten før sin henrettelse. Ganske karakteristisk for Zahrtmann er billedet malet i stærke farver.

Kunstmuseet har otte andre værker af Zahrtmann, men primært fra hans ophold i Ribe i 1875 som ung kunstner. Han malede flere stærke, historiske kvinder, især Leonora Christina. Med købet af dette maleri kan Ribe Kunstmuseum vise denne del af Zahrtmanns arbejde.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Agnes Slott-Møllers billede

På samme auktion var der også et andet værk, museet gerne ville erhverve, et maleri af Agnes Slott-Møller, som var samtidig med Zahrtmann.

Ribe Kunstmuseum ejede førhen et enkelt maleri af Agnes Slott-Møller, som dog blev udskilt fra samlingen i 1946. Det var på daværende tidspunkt praksis, at museer kunne få tilladelse til at sælge værker fra samlingen, hvis Gallerikommissionen gav deres samtykke. I alt 34 værker, heriblandt Agnes Slott-Møllers maleri, blev solgt på Charlottenborgs Kunstauktioner, hvor de indbragte 46.975,60 kr. Til sammenligning modtog museet dengang et årligt driftstilskud fra staten på 3.600 kr., så salget af værkerne har tilført museet en betydelig kapital.

Som en kvindelig kunstner, der var med til at grundlægge Den frie Udstilling, står Agnes Slott-Møller som en markant maler, der spiller en vigtig rolle i det moderne gennembrud med dens brydninger i dansk kunst omkring år 1900. Derfor ønskede Ribe Kunstmuseum igen at have et værk af hende i samlingen.

Maleriet forestiller den stolte jomfru Adelil fra folkevisen om Hertug Frydenborg

Ribe Kunstmuseum erhvervede de to malerier på auktion hos Bruun Rasmussens den 20. september 2022. Maleriet af Slott-Møllet gik til et hammerslag på 80.000 kr., Zahrtmann til 65.000 kr. Erhvervelserne var støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Slots- og Kulturstyrelsen.