Project Description

Tekst & Foto Johnny Tauman
21. september 2019

Den RØDE Dacia holder i indkørslen trimmet og påfyldt den bedste olie – og med campingvognen spændt efter. To cykler er monteret og den overordnede rute gennem Tyskland til det nordvestlige Spanien forbi Zaragoza og Madrid til Malaga er på plads. Drømmeturen skulle Karen og Rolf Nissen have gennemført tidligere, men sygdom kom på tværs – og nu bliver det så til foråret, at de tager ud på den lange rejse, som vil løbe over 5-6 uger – nok omkring 7.000 km.

Tager mange stop på 3-4 dage

”Vi lægger os i slipstrømmen på de store lastbiler – og bruger den tid, der skal til”, forklarer Rolf, da vi sidder i køkkenet i Vestergade og får en tår kaffe. ”Og så har vi købt en bog, som viser alle campingpladser og deres priser – og her går vi ikke på kompromis, for hvert ophold vil strække sig over minimum 3 dage. Det skal være en FERIE med lokale oplevelser”. Og så er det slut med at holde mellem lastvognstog på rastepladser og tankstationer: ”Det gjorde vi ellers ofte tidligere, men idag er det for farligt – og pladsen er trang pga. de mange køretøjer”, tilføjer Karen – og fortæller her om ture til Kroatien, Østrig, Tyskland og Costa del Sol. ”Inden sæsonen i år slutter, skal vi lige 4-5 dage til Blåvand på Hvidbjerg camping – det nyder vi meget.”

69-årige Rolf Nissen er en ægte sønderjyde, som er flyttet over på den anden side af Kongeåen. Mange campingture er gået til Mosel og Rüdesheim.

Rolf gik på den tyske skole

Rolf stammer fra Højer – men har gået i skole i Tønder: både i den tyske skole – Ludvig Andresen Schule (fra 1960) og Tønder Handelsskole. Han flyttede som ung mod nord, hvor han forelskede sig i Karen fra Gredstedbro – og de har holdt sammen lige siden. De bor i Karens fødehjem i Vestergade, så Rolf har måttet komme på den anden side af Kongeåen – huset har de haft i mere end 38 år.

Bolighallen og Høkerbutikken

I mange år arbejdede begge for samme arbejdsgivere, men med forskellige opgaver. Karen solgte bla. møbler hos Bolighallen (Henry Nielsen) i Sct. Peders gade– og kom også forbi Ib Laursen og Høker-butikken på hjørnet af Torvet /  Grydergade.

Karen arbejdede som ung i Bolighallen og Høkerbutikken – bor i barndomshjemmet, som har fået installeret nyt køkken for nylig

Rolf kørte lastbil i en menneskealder

Rolf kender det meste af Europa og hele Danmark efter 28-29 år på landvejen som lastbilchauffør. Det blev til en række forskellige arbejdsgivere – lad os her blot nævne nogle stykker heraf: August Nielsen, EC 3 i Padborg, Roland Munch i Esbjerg og DFDS. Han sluttede på landevejen som 58½ årig – bla. efter en række år med containerkørsel til Hamborg.

Fik “nye øjne”

Efter en ferietur til Prag følte Rolf, at synet drillede rigtig meget – og besluttede så, at han skulle ”have nye øjne.” To ny linser kom på plads i forbindelse med udskiftning af hornhinder. ”Det virker rigtig godt, selvom jeg da må bruge briller, når jeg skal arbejde med små ting, som kræver nøjagtighed.

En lise for sjælen at sidde og iagttage fiskene

Nyder roen ved havebassinnet

Rolf og Karen har haft mange gode oplevelser sammen – de gør verden lysere sammen. Se blot et eksemplarisk havebassin uden for havestuen, hvor de kan sidde og nyde guldfisk og karper / koier svømme. ”Det giver ro i sjælen”, forklarer Karen, mens Rolf lige skal fortælle om en gang, hvor en mår eller en ilder gik på jagt i havebassinnet og tog livet af flere koier. “Det var en hård og træls oplevelse, men sådan er naturen jo”.

Motorcykler og modeltog

Rolf har haft travlt med at ”gejle” motorcykler op – både Rolf og Karen havde motorcykel i en periode. Og så er han en opfindsom nørd, hvad angår elektriske modeltog. Men herom i morgen, søndag!

Rolf hadede gymnastik

Hvordan har du haft tid til alle de hobbyer på én gang, vil vi gerne vide i RYK IND RIBE? ”Det er såre simpelt”, smiler og gnækker Rolf: ”Jeg har aldrig dyrket sport – og i skolen hadede jeg gymnastik og boldspil. Det har kastet masser af fritid af sig”.

Annonce