DRAKOMIR og Taarnborg i spændende samarbejde

/DRAKOMIR og Taarnborg i spændende samarbejde

Annonce

DRAKOMIR og Taarnborg i spændende samarbejde 2018-11-08T15:40:13+00:00

Project Description

Tekst Hasse Jørgensen, foto privat. Torsdag den 8. nov.

Teatret DRAKOMIR og Taarnborg er indgået i et spændende samarbejde, der byder på et meget interessant foredrag ved sceneinstruktør Jakob Oschlag om den svenske forfatter Selma Lagerlöf i anledning af 100 året for 1. verdenskrigs afslutning.

Da den store krig brød ud august 1914, var Selma Lagerlöfs berømmelse på sit højeste. Hun blev betragtet som Sveriges digterdronning.

Hun var debuteret 1891 med “Gösta Berlings saga”. 1901 -02 fik hun sit internationale gennembrud med dobbeltromanen “Jerusalem”. 1909 fik hun som den første kvinde nobelprisen i litteratur. I krigens første år 1914 udkom et af hendes hovedværker “Kejseren af Portugalien” og samme år blev hun som den første kvinde valgt ind i det svenske akademi. Samtidig var hun en vigtig samfundsdebatør især, når det gjaldt spørgsmål om stemmeret for kvinder og kampen for fred. Der var derfor store forventninger til, hvordan krigen ville påvirke hendes forfatterskab.

Der skulle imidlertid gå 4 år, før der kom et nyt større værk af Selma Lagerlöf. I nogle måneder i krigens slutning skrev hun næsten som i feber den store fredsroman “Bannlyst” (dansk oversættelse samme år “Bandlyst”). Selma Lagerlöf mål med den bog var at skabe en sådan afsky for krig, at der aldrig igen kunne blive krig.

Foredraget vil efter en kort introduktion af Selma Lagerlöf koncentrere sig om Selma Lagerlöf fra 1914 – 1918. Kilderne til perioden vil bl.a. være de mange breve hun skrev i perioden. De blev frigivet i 1990, og fik en stor betydning for den betydelige forskning, der har været lige siden. Foredraget vil også introducere og diskutere roman “Bannlyst”. Den er i mange år blevet anset for en af hendes svage arbejder men er nu ved at blive omvurderet, og den opleves i dag af mange som et vigtigt politisk værk.

Jakob Oschlag er teaterinstruktør. Han har for Skørping Marionet Teater oversat, bearbejdet og instrueret en forestilling med 2 tekster af Selma Lagerlöf: legenden “Kejserindes pengekiste” og den berømte tale Selma Lagerlöf holdt, da hun fik nobelprisen. Forestillingen blev august 2018 spillet på Selma Lagerlöfs Mårbacka i forbindelse med en kulturuge.

Foredraget holdes torsdag den 22. november klokken 19 på Taarnborg. Da der er begrænset plads, kan man reservere på telefon 28 11 37 04. Entreprisen er 50 kr.

Annonce