Tekst: Stig Hegn        Foto: Johnny Tauman
16. januar 2022

Dengang jeg boede på Jedsted Mølle i 1970erne havde vi et beskedent hønsehold, der mest blev ernæret med køkkenaffald. Men af og til skulle dyrene forkæles, så kørte jeg om til Henry i Lokalforeningen og købte hønsefoder, skriver arkivar Stig Hegn fra Vilslev Jedsted Sognearkiv, da RYK IND RIBE spørger ind til baggrunden for navnet ved Dagli´Brugsen.
Stig har skrevet denne spændende beretning om Henry Jensen.

Henry vendte tilbage til Vilslev i 1963

Henry Jensen havde været mejerist på Kongeådal Mejeri, men blev senere indehaver af et ismejeri i Kolding sammen med sin kone Lilian. Det gik i og for sig godt nok, men Lilian ville gerne bruge sin uddannelse som sygeplejerske – så da stillingen i Vilslev bød sig i 1963, søgte Henry den. Hvordan det gik med Lilians erhvervsplaner ved jeg ikke, men hun arbejdede vist inden for forsorgen – hun var fra Hillerup.

Gæld svarende til årsomsætning

Det var ellers noget af et væltet lokum, Henry overtog. Lokalforeningen var blevet udskilt fra Brugsforeningen i 1954. Den skulle koncentrere sig om grovvarer, d.v.s. korn, kunstgødning og foderstoffer til bønderne (og altså også hønsefoder). Derfor kom den til at ligge lige ved Brugsen, fysisk. Men den første, nyansatte uddeler oparbejdede på en halv snes år en gæld, der svarede til årsomsætningen på ½ mio. Men Henry strammede tøjlerne og det dobbelte bogholderi hørte op – og efter en 4-5 år havde grossisterne fået deres tilgodehavende.

Uddeler blev anholdt

Forinden havde politiet  den 24.7.1953 anholdt den 36-år gamle uddeler. Han var flyttet fra sin tjenestebolig, Kongeådal 10, ved siden af Andelsforeningen i Vilslev til Vejle. Det besynderlige var at bestyrelsen ikke havde ønsket at anmelde ham, selv om Axel Aagaard over for den havde indrømmet underslæb. Formanden gårdejer Jens Nielsen, var kendt som sognefoged i 25 år, plus sognerådsmedlem! Men politiet tog altså selv affære og sørgede for tiltale.

Fandt ikke afløser for Henry

Derefter kom der næsten en snes år hvor en af Danmarks mindste lokalforeninger klarede sig godt, men beskedent, med Henry som eneste ansatte. Da Henry gik på pension, lykkedes det ikke at finde en afløser, så Lokalforeningen lukkede 16.08.1986.
Foreningens formue blev udloddet mellem medlemmerne. Lokalerne overgik til Brugsen og blev herefter benyttet som oplag for diverse sager.
Engang da skolen skulle nedlægges, var der planer om, at Sognearkivet skulle flytte ind i den tidligere Lokalforening, men da der ikke var opvarmning, blev den sag hurtigt opgivet.
Tilbage er kun en flot gavl med do. flotte bogstaver: Kongaadal Lokalforening – et minde om, at der engang var bedre tider!