Project Description

Tekst og arkivfoto Hasse Jørgensen, søndag den 22. november

Når Soroptimisterne i Ribe tænder det orange lys på Slotsbanken den 25.nov. i år og bader statuen af Dronning Dagmar i det gyldne skær, er meget blevet anderledes end de tilsvarende lyssætninger i 2018 og 2019.

De to juletræer med orange stjerner og hjerter vil nok stå på torvet. Men i år kan Soroptimisterne ikke uddele mandariner og flyers til de mange som kommer forbi på torvet og rundt om i byen.

I en pressemeddelelse fra Soroptimisterne står der: ”Vi kan ikke sælge badges og orange muffins fra julehytten. Vi kan ikke mænge os med juletravle mennesker og få en god snak om projektet: de 16 orange dage. For vi har stadig Corona-krise. Alt er blevet mere afdæmpet, alt undtaget vold i kærlighedens navn. Den er øget med 1/3 under isolationen og frustrationen under Coronaen, og den er også i større grad gået ud over børnene.

Men det orange lys er jo ikke en del af adventsbelysningen. Det skal sætte fokus på

FN´s kampagne: STOP VOLD MOD KVINDER, som varer fra 25. nov. til menneskerettighedsdagen den 10. dec.

Volden har mange navne og former: Vold i hjemmet, kønsrelateret vold, hustruvold, partnervold, kærestevold. Psykisk vold og trusler om vold er hyppigst, men fysisk vold, nogle gange med døden til følge, er også en realitet. Der er økonomisk vold, seksuel vold, stalking samt chikane og ydmygelser på de sociale media. Volden kan stå på i årevis uden at den voldsramte søger hjælp. Det er simpelthen for flovt og skamfuldt at stå frem. Efterhånden bliver volden det normale. Man føler at der er noget i vejen med en, at man selv er ude om det og fortjener tæsk. Man mister sit selvværd, bliver bange og nervøs og tror, at man er ved at blive skør. Det er svært at slippe fri.

Den negative sociale kontrol har fået mere og mere opmærksomhed i de senere år, da den har så voldsomme konsekvenser. Den er bedst dokumenteret i indvandrermiljøer. Kvinder tør ikke leve det liv de ønsker, da de er bange for følgerne. Det er sket, at det er endt med drab, æresdrab.

Men social kontrol eksisterer også i andre dele af samfundet. Jeg var ved at tabe både næse og mund da vi havde besøg af et par oplyste, veluddannede og velstående mennesker, og manden sagde til sin kone:”Tænk på alt hvad du får lov til!” Lov til! Af manden! Det var ikke vold, men det demonstrerede et ulige magtforhold. Vores kultur, tilbage til Adam og Eva, er sådan! Manden havde ret til at bestemme over kvinden. Manden skulle være den stærke. Han havde ret til at revse sin hustru. Vold bruges til at opretholde kontrol og magt. Ingen vil vel give magten fra sig! Men ingen har ret til at nedbryde et andet menneske. Vi har menneskerettighederne! Retten til at leve et liv uden vold. Både voldsoffer og voldsudøver kan få hjælp i vores samfund. De kan få psykologhjælp og hjælp til at komme videre. De kan nok ikke få et godt liv sammen, men de kan få et bedre liv hver for sig. Og børnene kan vokse op uden vold i hjemmet. Vold avler vold. En voldelig mand har ofte haft en voldelig forælder. Bryd cirklen! Sig nej til vold! Stop vold mod kvinder!” hedder det i pressemeddelelsen.

Da Soroptimisterne ikke kan markere lystændingen med en sammenkomst på Slotbanken som de foregående år på grund af Corona, vil medlemmer af organisationen i stedet gå en fra Domkirken til Slotsbanken sidst på eftermiddagen den 5. december vel at mærke bærende mundbind.

Der vil under turen blive uddelt flyers, og der vil blive sat plakater op i de forretninger, som ikke siger nej til det.

Annonce