Tekst & Foto: Johnny Tauman    – Signerede privatfoto
3. april 2021

(Anden del af tre)

Sabine arbejder konstant i spændingsfeltet mellem etik og æstetik – og har brug for store frihedsgrader, når hun udforsker den praktisk musiske dimension. Hun arbejder bedst i udviklingsfeltet med fokus på forandringer, muligheder og en visionær indsigt – hvorimod grundlæggende ting som orden, kontrol, styring og systematik just ikke ligger lige til højrebenet.

Æstetisk nydelse

Mange besøgende i butikken Appel&Appel vil opleve et univers med charme, idyl og skønhed i kraft af enkelthed i udtrykket. – Her har jeg ikke svært ved, at skabe det æstetiske udtryk med produkter, former og farver, lyder det fra en smilende Sabine, der er glad for, at hun har Martin derhjemme: – Han kan alle de ting, som jeg ”springer” let og elegang henover.
Netop det at skabe udstillinger og kombinationer sker nemlig gennem leg.

Forældre støttede kreative påfund

Allerede inden Sabine nåede skolealderen, havde hun i hjemmet i Rødding udforsket mulighederne med at udtrykke sig billedligt på husets vægge. – Der har aldrig været langt fra ide til handling, og jeg har heldigvis haft nogle forældre, der har støttet mig i mine kreative påfund, kommer det fra Sabine, som også husker, at de mange kasser med tegninger, ler og andre små sysler fra tiden som barn. – For mig har det at udtrykke sig visuelt altid været naturligt, og har gennem hele mit liv været en proces!

Ikke vild med matematik

Skoletidens fag, hvor Sabine kunne bruge sine hænder – billedkunst, syning, sløjd, hjemkundskab – har altid bibragt stor glæde og engagement. – Derimod var jeg nok en helt almindelig gennemsnitlig elev i de andre fag: Det fag, jeg har haft det absolut sværest ved, var matematikken, siger Sabine – og fortsætter: – Når jeg tænker over det i dag, tror jeg at det skyldes kravet om, at der altid skulle være et facit. Alle skulle have det samme resultat med to streger under. Så vidste man om det var rigtig eller forkert.

I de kreative fag er der ikke noget facit, ikke noget der er rigtigt eller forkert, men resultatet er derimod en proces af hver persons kreativitet. – Jeg synes, at det er fantastisk at se hvordan den samme opgave kan have forskellige resultater, siger Sabine og giver sig vinkel hertil: – Det er så meget mere spændende at se på, og høre om tankerne bag, end hvordan vi alle kommer frem til det samme facit i en matematik opgave 🙂

Elsker at designe

RYK IND RIBE har tidligere beskrevet, at Sabine blev sproglig student på Ribe Katedralskolen. Ud over studierne i Kina, så har hun en uddannelse som indretningskonsulent fra arkitektskolen for indretningsdesign samt designer i Møbel og Interiør fra Via i Herning.

Sabine har skabt mange unikke ting – og vi kan her i artiklen bringe billeder af nogle, mens andre stadig er på designniveauet. Om det sidste skriver hun til RYK IND RIBE: (Jeg har endnu mit eksamensprojekt, som er et fantastisk skalerbart produkt. En multifunktionel opbevaringsløsning, men mere kan jeg ikke sige. Når man har tegnet og udviklet et design, kan man som designer godt have tendens til at holde kortene lidt tæt på kroppen. Det sker ofte i denne branche, at andre bliver lidt for inspireret af ens ideer. Det lærer man på den hårde måde.)

Skabte “flex”

Når det så er sagt, så kommer det beskedent fra Sabine på spørgsmålet – hvad er du mest stolt over: – Uhh… det er svært. Jeg bliver generelt stolt af de designs, som opfylder et behov for nogen. Det gælder også mine indretninger. Jeg bliver glad og stolt, når jeg har lavet en indretning, som mine kunder bliver glade for. Det giver mig klart et drive at skabe noget andre bliver glade for.

Sabine nævner sit første design, som er i produktion. – Det er en opbevaringsløsning, der hedder ”flex”, og som i dag er i produktion hos ”Gejst”. Jeg tegnede det, mens jeg stadig var studerende. Det var bare en rigtig fed proces, hvor jeg havde nogle rigtige gode mennesker til at hjælpe mig med prototype produktionen.

“Pillar” møblet savner kapital

Og så har hun udstillet på Stockholm møbelmesse med ”Pillar”, som er et stabelbart og fleksibelt møbel, der kan ændres efter behov og udtryk, og som er samlet helt uden skruer. Det er ikke i produktion, men Sabine håber stadig at finde nogle samarbejdspartnere, der kan hjælpe med at få det produceret.

Og apropos det at have et unikt produkt – og så ikke blive udsat for kopiering. Sabine sætter ord herpå: – Man kan ikke patentere designs eller en formgivning. Man kan dog designbeskytte det. Som designer har jeg stadig ophavsretten til alle mine designs, mens jeg giver produktionsrettighederne videre. Det er normalt disse samarbejdspartnere, der designbeskytter det, hvis det er nødvendig. Det betyder egentlig, at andre ikke kan producere en 1:1 kopi og derefter sælge det.

Fandt roen på Overdammen

Og så vendte du tilbage til Ribe – og startede en ny butik på Overdammen. – Da vi flyttede fra Århus og hjem til Ribe, var jeg stadig på barsel med min datter. Da den sluttede, færdiggjorde jeg min bachelor i design.
Der var ingen design jobs at få, men på det tidspunkt designede Sabine freelance for et nyt dansk interiør mærke. Hun besluttede derfor at søge efter et job, hvor hun havde tid til at designe og udvikle sig som designer.

Da lokalerne på Overdammen blev ledige, voksede ideen, og det blev klart for Sabine, at det var den perfekte kombination.

(Tredje del bringes mandag d. 5. april)