Tekst & Foto Johnny Tauman
25. maj 2019
Hvordan er det nu lige, man kommer videre i Ribe? Antallet af bygninger der står mere eller mindre tomme er vokset de seneste år – se bar på Nørremarkskolen, SeminarieHuset og nu senest Rådhuset på Giørtz Plads.
”Det forladte hus”, som har rummet ripensernes kommunale servicetilbud, står og venter – venter på hvad?

Dagplejen bor på den tidligere borgmestergang
Sidst er afdelingen Børn og Dagtilbud eksklusiv Dagplejen rykket til Esbjerg.
Flot indgang i den gamle bygning

Indgangen til den gamle bygning med flot hall
Træder man ind i den kommunale bygning, så vil enhver ejendomsmægler kunne beskrive hallen med malende gloser, men så vi kommer til de mange lange tomme gangarealer men små kontorer til højre og venstre, så bliver der tonet ned for superlativerne.
Møde- og IT-lokale under taget

Den gamle kantine under loftet blev afløst af ny

Lokale med IT-udstyr – hvad skal der ske nu?
Nogle var forudseende, da man indrettede den i øvrigt flotte røde bygning: oppe under loftet, hvor adgang sker via en knirkende vindeltrappe ligger det såvel en gammel kantine – senest anvendt til møder – som et undervisningslokale med IT-udstyr.
Hvad venter vi på?
Hvad venter vi på? Der er mange, som efterspørger lokaler i Ribe – og vi har dem – og de står TOMME. Imens går tiden. Og de lange gange bliver mere og mere triste.

Kolde gange, når kontorer lukker – her i Dagtilbud

Lange gange, men mange små rum
Hvis de unge kan, – hvad så med…?
Unge Byrådet vandt et projekt i efteråret – og det realiseres lige om hjørnet i Vedels Anlæg. Se det er effektivitet. Mon noget tilsvarende kan ske med Rådhuset – eller ligger den en plan om, at det skal sælges og rives ned for at give plads til boliger, parkering ??? Tilbygningen blev aldrig rigtig accepteret – stilen faldt ved siden af.

Knopskydningen mod Sct. Jørgens Vej blev aldrig rigtig accepteret
Historien om Giørtz
Området er opkaldt efter industrimanden Balthazar Giørtz. I anden halvdel af 1800-tallet var familien Giørtz nok den rigeste i Ribe. Bomuldsfabrik og dampvæveri grundlagde formuen. I 1864 stod den store villa færdig, som senere blev til Ribe Kunstmuseum. I 1881 solgte familien Giørtz hele forretningen og flyttede til København.
Men hvad er fremtiden for Giørtz Plads 2?

Udsigten mod parkeringspladsen, tidligere plejehjem og biograf