Tekst og foto Hasse Jørgensen, onsdag den 31. oktober 2023
Der var enighed om, at samtalen og dialogen skal styrkes, og der var rigtig mange gode forslag til, hvordan det gøres og hvilke temaer, der i givet fald skal være emnerne for samtalen og dialogen. Og hvordan sikrer man sig, at samtalen og dialogen blev hørt i de politiske kredse?
Det må være konklusionen efter det første Tingstedet, som Ribe Bykernes Beboerforening onsdag aften havde arrangeret på Hotel Ribe.
Godt 30 personer var mødt op, og i løbet af et par timer gik debatten særdeles livligt, men et af formålene med dette det første Tingstedet var, at indlæggene skulle holdes i en ordentlig tone, at man skulle lytte til dem, der sagde noget, og at man skulle respektere hinandens meninger og synspunkter.
Og det formål blev til fulde overholdt, selv om der var mange forskellige meninger og forslag fremme om, hvordan fremtidige Tingstedet skal afvikles. Og at der bliver disse fremtidige samtalemøder ligger fast, idet formanden for Bykernes Beboerforening, Lene Unnerup, slog fast, at nu ”kører” det her et år, og så må vi se, hvordan det udvikler sig. Bemærkningen kom, da deltagerne begyndte at drøfte fremtidens møder, og hvordan man indkalder til dem og holder dialogen mellem de interesserede.
Formanden for arbejdsgruppen bag Tingstedet, Annette Brøchner, slog i sin velkomst fast, at Tingstedet er et åbent forum for debat om det, der rører sig i Ribe, og det centrale emne ved det første møde var demokratiet.
– Man skal tale ordentligt og høre, hvad andre siger. Det handler om konstruktiv dialog, slog Annette Brøchner fast.
Niels Frederiksen, der er tidligere formand for Lokalråd Ribe Midt og som gennem mange år har arbejder med demokratiet på forskellige niveauer, indledte debatten med at tale om demokratiet, dets stærke og svage sider.
– Vi vælger nogle til at varetage vores interesser, og vi forventer, at de gør det. Men vi forventer også, at de kommer tilbage og lytter. Forudsætningen for demokratiet er, at de folkevalgte har vores tillid. Det er styrken ved demokratiet, og vi kan afsætte dem, hvis ikke længere, de har vores tillid.
Videre sagde Niels Frederiksen, at dialogen mellem borgere og politikere er vigtig, og inddragelsen af borgerne skaber nærdemokratiet. Demokratiet kan ikke leve uden borgerinddragelse.
Niels Frederiksen nævnte også, at vi skal have gensidig respekt for, hvordan man gør tingene de forskellige steder: – Det afhænger af kulturen. Der er forskel på, hvordan tingene gøres i det indre af Esbjerg by og så i Roager.
Derefter rullede debatten med bl.a. forslag om, at der stiles et brev til borgmesteren med et ønske om at få nærdemokratiet gået efter i sømmene. Flere forslag gik på, at vi skal tage fat i dialogen og samtalen med hinanden, og det gælder dialogen både på de sociale medier og indbyrdes. Den store frivillighed, som er et særkende for Ribes foreningsliv, og som vi er stolte af, skal understøttes.
Og sådan kom der adskillige forslag om, hvad der kan drøftes på fremtidige møder i Tingstedet.