Tekst Hasse Jørgensen, foto René Jørgensen, torsdag den 30. marts 2023

Man skal vare sig for at tale endsige skrive på en dialekt, man ikke behersker, men jeg vover det alligevel: det blev en glant awten med synnerjyske Rikke Thomsen i Ribe Fritidscenter denne torsdag aften, hvor Rikke Thomsen ene person på scenen formåede at tryllebinde publikum i et par timer.

Med hendes egne melodier og tekster fik vi et godt indblik i den sønderjyske kultur, og hvordan livet i Blans former sig. Et sted, hvor det er rigtigt godt for børn at vokse op. For her kan de løbe ud ad fordøren om formiddagen og vende hjem, når det er spisetid. Men når det gælder teenagere, sker der, ifølge Rikke, overhovedet intet i den lille sønderjyske by. Højdepunktet er, når mor beslutter sig for lørdag formiddag at køre til ATZ i Sønderborg for at handle ind, og teenageren får lov at komme med. Den 20 kilometer lange tur skal planlægges i detaljer.

Rikke Thomsen krydrede sine melodier og tekster med anekdoter fra det sønderjyske, og det hele gjorde hun rigtig godt. F.eks. mente hun, at det er i overkanten at kalde Tønder for ”tynnerife”.

Rikke Thomsen har sans for sproget, og hun er gennem musikalsk. Man skal lede længe af nogen, der som hende behersker guitaren i forskellige versioner, og man skal lede længe efter nogen, der som hende når ud over scenekanten og får publikum med uagtet, at nogle med garanti ikke helt forstår sproget. Men hendes charmerende sceneoptræden kompenserer rigeligt for det, og hun har en fantastisk stemme.

Det var Ribe Fritidscenter, der stod bag arrangementet, og omkring 180 valgte at spise først i Multisalen inden koncerten i hal 2, der alt i alt samlede omkring 300 mennesker, hvilket var udsolgt.

De, der havde valgt spisningen, fik en fortrinlig og velsmagende menu bestående af Carpaccio og derefter som hovedret kartoffelroulade, krydderkartofler, spidskålsalat, tomatsalat, peberrodssauce, sky sauce, honningmarineret kamsteg og  oksespidsbryst.

Og til det kom duoen Møller og Skuldbøls musikalske optræden før og under middagen. De forstår at servere alle de gamle hits fra Dylan, Springsteen med flere til danske Lars Hug og Michael Falch med flere.

Søren Møller og Mads Skuldbøl Nielsen kan deres metier og var en fin optakt til Rikke Thomsen.

Alt i alt en aften, man kan håbe fritidscenteret gentager. Det håb går måske i opfyldelse, for under middagen kunne gæsterne udfylde en ønskeseddel med navne på personer, de gerne så optræde i fritidscenteret.