Tekst Hasse Jørgensen, foto Esbjerg Kommune, torsdag den 9. januar
Meget tyder på, at slaget om fremtiden for Mølledammen i Ribe er nært forestående.
På sit møde den 17. januar skal udvalget for teknik og byggeri drøfte spørgsmålet om grødeskæring i Mølledammen eller ej.
Det er dermed en særdeles varm politisk kartoffel, der tages hul på.
Der er udarbejdet adskillige rapporter og notater om en eventuel grødeskæring, dens indflydelse på miljøet og naturen samt dens eventuelle lovlighed i forhold forskellige naturlove og -paragraffer.
Venstre har bebudet, at partiet vil have fortidens grødeskæring genindført, og at det skal pålægges forvaltningen at sørge for dette. Den melding mente formanden for teknik og byggeri, Søren Heide Lambertsen (S) var direkte chokerende, og at byrådsmedlemmerne pådrog sig et strafretligt ansvar ved at beslutte noget, der ifølge forvaltningen er ulovligt.
SF ved Jørgen Boesen Andersen har indsendt en kommentar til sagen. Heri går partiet for så vidt ind for et frit vandspejl, men omvendt må et sådant frit vandspejl ikke gå ud over naturen. Partiet peger på, at den seneste rapport viser, at grødeskæring ikke er en mulighed, og derfor ønsker SF en løsning, der i et samarbejde tilgodeser alle parter.
Sagen er, at Mølledammen de seneste år er groet mere og mere til i sommermånederne. Tidligere blev der to gange årligt slået grøde i Mølledammen, men hvornår det holdt op, er der stor uenighed om. Tidligere medarbejdere ved Ribe Amt, der stod for grødeskæringen ind til kommunalreformen i 2007, fortæller, at grødeskæringen foregik helt op til dette tidspunkt.
Det mener kommunens forvaltning ikke, der er belæg for. Forvaltningen mener ikke, at man kan påvise, hvornår grødeskæringen er ophørt, men mener det er sket langt tidligere. Eventuelle skriftlige optegnelser har det ikke været muligt at finde iflg. Forvaltningen.
Senest er firmaet Orbicon/wsp på anmodning fra Esbjerg Kommune kommet med en ”Habitatkonsekvensvurdering af planlagte foranstaltninger til skabelse af frit vandspejl” der på 134 sider fortæller om konsekvenserne ved en eventuel grødeskæring, Rapporten må tolkes derhen, at grødeskæring for at holde et frit vandspejl ikke er en mulighed af hensyn til love og paragraffer samt af hensyn til naturen. Desuden påpeges det i et andet notat, at grødeskæringen vil have en meget kortvarig virkning, fordi de planter, der er problemer med, er meget hurtigt voksende og derfor igen hurtigt vil gennembryde vandspejlet. Der sammenlignes med, at en nyslået græsplæne kun ser nyslået ud i et par dage, for så begynder græsset igen at gro.
Orbicon/wsp’s rapport ”udmærker” sig i øvrigt ved ikke at have nogen klart defineret konklusion, som det ellers er god skik for denne slags rapporter.