Tekst og foto Hasse Jørgensen, onsdag den 18. december 2024
Har du interesse for vine, og vil du gerne vide mere om de gyldne dråber, så er muligheden der nu.
Ribe Vin Laug kunne godt bruge et par nye medlemmer, og laugets formål er netop at udbrede kendskabet til vine.
Ribe Vin Laug er i dag en forening maksimalt 24 medlemmer, der mødes til seks seancer om året. Tre før årsskiftet og tre efter, og der gælder det om at udbrede kendskabet til vine, deres sammensætning og deres anvendelse.
– Og det er ikke billige vine, vi får. Det er ofte vine til 300-400 kroner per flaske, og vi finder ud af, hvad vi kan lide, hvilken mad, vinene passer til, og vi finder ud af, om kvalitet og pris har en sammenhæng. Og det er oftest tilfældet, siger formanden for vinlauget, Bent Christensen.
Han fortæller videre, at det er vinhandlere og -importører, der kommer og fortæller om vinene. Og et par gange har man koncentreret sig om smagsnuancerne og smagssammensætningen samt vinenes dufte.
– Vi har også haft rene portvins- og champagneaftener, fortæller Bent Christensen.
Baggrunden for de 24 medlemmer i lauget er, at man får 6 centiliter vin i glasset ved en smagning, og med 24 medlemmer kan man holde sig til to flasker af den samme vin. På en aften får deltagerne som regel et par prøver på hvidvin og fire til fem på rødvine.
Historien bag Ribe Vin Laug er, at før 2008 havde FOF i Ribe et aften kursus (foredrag) omkring vin. Dette tilbud fra FOF blev aflyst, da administrationen af FOF i Ribe blev flyttet fra Ribe til Esbjerg. De tilmeldte kursister fik meddelelse om, at kurset ikke blev til noget, da der ikke var tilmeldinger nok, der var 22 og der skulle være 25.
– Min kone og jeg havde på det tidspunkt været med i 2 sæsoner, og vi var meget glade for de foredrag med dertilhørende vinsmagninger. Ligeledes var der et utroligt godt socialt sammenhold på holdet. Der var flere kursister der havde været med i rigtig mange år, fortæller Bent Christensen og fortsætter:
– Med baggrund heri tog jeg initiativ til at starte et nyt ”hold”, da jeg syntes, at det ikke kunne passe, at vi ikke kunne fortsætte. Hidtil havde det været Elin Bisgaard, der i mange år var leder af FOF i Ribe. Under Elin Bisgaards ledelse blev kurset tilbudt, selvom der i mange år havde været omkring 22 personer.
– Vi lavede et par prøveaftener, hvor alle, der havde været med på FOF kurset, blev inviteret og alle kom. Vi blev enige om at lave en ny forening Ribe Vin Laug, men hvor skulle vi holde vores foredragsaftener. Esbjerg Kommune blev kontaktet og ville være os behjælpelig med leje af nogle lokaler, men det krævede en ”godkendt” forening med vedtægter, at foreningen fik et CVR-nummer og en bestyrelse.
– I løbet af et par måneder havde vi vedtægter og et CVR-nummer på plads, og der kunne indkaldes til en stiftende generalforsamling, hvor der blev valgt en bestyrelse. Vi var af Esbjerg Kommune blevet godkendt som forening og havde fået tildelt et lokale på den gamle Bispegade skole som vi kunne leje, fortæller Bent Christensen.
Ribe Vin Laug startede op i 2008, og de 22 medlemmer var alle med fra starten og i løbet af kort tid var vi 23 personer. Vi var i foreningen enige om, at 23 til 24 medlemmer var optimalt, da vi på den måde kunne styre vores økonomi på den bedste måde.
I starten var det udelukkende vinsmagning, det drejede sig om, og det er det fortsat. Men nu er der også kommet mad med ind i billedet. Flere medlemmer ville godt give lidt mere i kontingent for også at få lidt at spise, og på den måde kan man også snakke vine kontra mad og samhørigheden.
– Medlemmerne af Ribe Vin Laug har været de samme i mange år, men desværre har vi haft medlemmer, der er gået bort i de sidste 2-3 år. Så der er kommet nye til og pt. har vi 2 ledige pladser.
– Hvis man er interesseret i evt. at blive medlem, kan jeg kontaktes på telefon 61706900. Vi starter igen 7. januar 2025, siger Bent Christensen, der også nævner muligheden for en venteliste, hvis der kommer mange interesserede.