Tekst & Foto: Johnny Tauman
4. december 2023
Alle kan se det – men hvad sker der egentlig? Det er de store vandmasser, som åsystemerne skal kunne rumme og sende videre ud i Vadehavet, som denne artikel handler om.
Der opstår 100 års hændelser, som meteorologer – alt efter hvilken uddannelse de har – forudser kan finde sted hvert 20. år eller måske endog hvert 3. år.
Orkanen fra 1999, hvor kun tidspunktet ved ebbe var med til at undgå den helt store katastrofe for Ribe Området, passerer næste år 25 år for hændelsen.
Hvad er derfor mere naturligt end at spørge Esbjerg Kommune om planerne for håndtering af de hyppigere oversvømmelser.

Alvorlig oversvømmelsestrussel (kilde Esbjerg Kommune)
En hydraulisk model for Ribe Kog
Kontorchef for Natur & Vandmiljø Søren Hjortsø Kristensen har skrevet følgende til RYK IND RIBE:
– Der er tale om Klima- og risikostyringsplanen. Klimakonsulent Bodil Ankjær, Team By og Arealudvikling arbejder på selve forudsætningsdelen for planen. For at kunne fremskrive oversvømmelsesrisikoen ud fra forventede klimaforandringer og for at kunne vurdere effekten af forskellige løsningsmuligheder, er det nødvendigt at opstille en hydraulisk model for Ribe Kog, der er så tæt på virkeligheden som muligt og hvor det samlede vandsystem indgår. Det arbejdes der i øjeblikket på at få gjort sammen med rådgivere og GEUS*.

Klimakonsulent Bodil Ankjær deltog senest i Borgermødet om Udviklingsplanen for Skibbroen og Det maritime Ribe
Flere ting i spil – bla. det maritime Ribe
Forventningen er lige nu, at der løbende gennem 2024 skal indhentes yderligere data, bl.a. for vandføring i vandløbssystemet, og disse skal så føres ind i modellen. – Så snart Esbjerg Kommune har noget at vise, vil vi gerne dele det med offentligheden, siger kontorchef Søren Hjortsø Kristensen tilføjer: – Der er pt ved at blive lavet en tidsplan for hele processen for udarbejdelse af Klima- og risikostyringsplanen.
Denne plan skal også koordineres med bl.a. helhedsplanen for Skibbroen og det maritime Ribe og med vandområdeplanerne.
Begrebsforklaring *
GEUS: De nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland er en selvstændig og uafhængig forsknings- og rådgivningsinstitution i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. GEUS er geologisk datacenter og udfører undersøgelser, forskning, rådgivning og kortlægning.

(Arkivdronefoto: Ove Detlevsen) – Digebrud grundet store vandmængder – 19. februar 2020