Tekst og foto Hasse Jørgensen, fredag den 4. oktober 2024
Som en del af Vadehavet og dermed UNESCOs verdensarv, er Mandø allerede på verdenskortet. Og med udnævnelsen til Dark Sky Park International, er denne position yderligere blevet stadfæstet. Hertil kommer, at byrådsmedlem Karen Sandrini (S), der er ophavskvinde til Dark Sky Parken på Mandø, ikke slipper projektet. Hun vil nu arbejde for at få en masteruddannelse i astronomi til kommunen.
– Som uddannelsesby og med så unikke faciliteter som på Mandø, vil det som minimum være oplagt at få en masteruddannelse i astronomi, sagde Karen Sandrini, da hun sammen med mange andre torsdag aften var med til at markere certificeringen af Mandø som Dark Sky Park International.
Karen Sandrini kunne fortælle, at ideen til Dark Sky Park på Mandø opstod under et Vadehavsmøde i Holland, og da hun luftede tanken hjemme, var Mandø-boerne straks med.
Men ønsket om en masteruddannelse er ikke det eneste ønske, der står tilbage. Der har været planer om et observatorie på øen. Det er indtil videre lagt på hylden, men det er ikke glemt. Ole Knudsen fra Århus Universitet gjorde gældende, at universitetet vil både støtte oprettelsen af en uddannelse og etableringen af et observatorie på øen.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Og efter et flot arrangement på Vadehavsøen kunne de mange gæster fra fastlandet på køreturen hjem med Mandø Busserne konstatere, at der virkeligt er muligheder for at kigge stjerner på Mandø og turen gennem Vadehavet. Vejret var i den grad med arrangørerne, og på en klar himmel strålede stjernerne i mørket.
Inden den tur fik arrangementet, der foregik i Mandøs nye men endnu ikke færdige velkomstcenter, en stemningsfyldt afslutning, hvor to konservatorieuddannede, Stine Benjaminsen og Sveinrun Eymundsdottir, ved stormflodssøjlen med udsigt over havet sang og spillede en komposition skrevet til lejligheden af komponisten Stine Benjaminsen, mens den nedgående sol farvede himlen over Nordsøen i gyldne farver. Værkets titel er “Vi er kroppe af vand, månen skubber og trækker”
(Artiklen fortsætter under billedet)
Omkring 200 destinationer over hele verdenen er certificeret som Dark Sky Park, og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) sagde i sin velkomst bl.a.: – At Mandø er blevet Dark Sky Park er en kæmpe forløsning oven på mange års arbejde. Og det er en fornem tilføjelse til statussen som UNESCOs verdensarv og nationalpark område. Fælles for de forskellige ”klubber” er, at der værnes om Mandøs særkene: Vadehavet, landskabet, dyrelivet, naturen og nu også mørket og en imponerende nattehimmel.
Borgmesteren nævnte også Dark Sky som en mulighed for at udvikle den bæredygtige turisme, men udnævnelsen medfører også et ansvar.
– For jer, der bor og arbejder på Mandø, betyder udnævnelsen nye muligheder for øget turisme men også for at styrke den unikke ø-identitet og fællesskabet omkring noget så fundamentalt som nattehimlen, sagde borgmesteren.
Ideen om Dark Sky Park er opstået i kølvandet af, at forskningen viser, at det er meget vigtigt med mørke af mange forskellige årsager.
Og så var der efter flere taler mulighed for at se den plads, der indrettes til stjerne kiggere, samt smage den gode mad, som den dygtige kok Jesper Krabbe og hans kolleger havde frembragt af Mandøs egne produkter dygtigt assisteret af Mandøs dronning, Ellen, som Jesper Krabbe sagde.