LørdagsRETROEN:  Den søde tand

Der var ikke ugentlige salgsfremstød for fredagsslik eller ”retten til at spise løs af Spangsberg flødeboller” i slutningen af 60´erne, men der var så meget andet! I hverdagen handlede mange børn kandis – solgt som stykvise ”klumper” – hos Dixe i Storegade, salmiakstænger, som blev presset ned i kulørte plastiklåg beregnet til mælkeflasker og spejderhagl i Grydergade – ja, og så ikke at forglemme lakridsrødder fra Apoteket.

Olga Nissen med Svea

Når der skulle være ”fest” gik turen ofte til Olga Nissen´s butik i Sønderportsgade, hvor en stor butiksrude fremviste flotte – nærmest kunstneriske chokolade kreationer. En stor sællert var ”amerikanske” flødeboller kreeret af frk. Rasmussen. I butikken fik kunderne ofte en god snak med ”svenskeren” – et utroligt menneske, som elskede sit håndværk. ”Svenskeren hed Svea,” fortæller Egon Hansen (søn af Niels fra Ringbilen) – og supplerer med følgende: ”Jeg fik nok dagligt en is til 50 øre – og for øvrigt – Sveas mand Pepe drev tobakshandel lige ved siden af.”

Emma Vogt drev butik i kælderen

På Torvet var det næsten skjult i en kælder mellem Frisør Schou og Skomager Hansen en mega lille, hvor der på utrolig lille plads blev fremstillet alverdens chokolade. Jeg husker ikke navnet på indehaveren – men hun var en meget lille dame – og af den bestemte type. Noget dæmrer omkring Emma? Måske nogle af læserne kan byde ind med flere data. Med hjælp: Emma Vogt
Ved siden af skomager Hansen (– og her duftede der af læder og skosværte – i dag: ”Torvets isbar”), lå Haugårds butik med salg af is og forskellig konfekture (i dag ”Bøffen”).

Meta Carlberg med konfekture og kaffe

På Nederdammen – ved adgang gennem gården til Hovedengen – drev Meta Carlberg forretning. Meta havde en alsidig butik – opdelt i to sortimenter: gaveæsker med konfekture og så salget af friskmalet kaffe. Kaffesalget var så eftertragtet, at der i flere år var ansat unge drenge og piger, som på cykel bragte kaffeposerne ud til kunderne i hele byen. I samme ombæring fulgte så ofte gaveæskerne med den fyldte chokolade.
På vej ud til Banegårdskiosken stødte man på Kochs Blad-og Avissalg i Sct. Nicolaigade (her ligger i dag Cafe Rÿpen).
Banegårdskiosken var en alsidig butik, som var placeret dels på perronen dels i bygningen (kunne i form minde om et drivhus med hvidmalet ”skrog”.  I weekends var der altid mange kunder – så varerne var ikke blot målrettet rejsende med de brune MR-tog. Pladsen i butikken var meget begrænset, og varmen næsten ulidelig, når solen stod lige på i formiddagstimerne.

Ishuse ved Dagmarsbroen og Slotsbanken

Livet omkring kiosken ved Dagmarsbroen var bestemt af årstiden. Fra kiosken blev der solgt masser af is, postkort og flag samt klistermærker – i en periode endog en Ribe-stok. Men nok så vigtigt var udlejningen af robåde og vandcykler. Mange gæster roede mod øst under jernbanebroen – og kom dermed ind i et sivområde med rugende svaner. De fleste nåede helskindet ud – skræmt af ”han-svaner”, der rejste sig og bredte vingerne ud.  Og så var der selvfølgelig altid nogle ”klaphatte”, som ville udfordre strømmene ved frislusen og møllehjulet ved Ydermøllen – og det gik rigtig galt for nogle!
I en kort periode var der også salg af is ved Slotsbanken – for enden af Erik Menvedsvej. Ishuset havde et begrænset udbud – og var for fredningsfolk en torn i øjet, men for folk der kom med Edelskovs turistbusser – parkeret på Torvet langs Domkirken – var det en ”gave”.

Konfekture i Biografen

Valgte du at gå i biografen, kunne du i foyeren handle varer fra Olga Nissen – ja, og så er vi faktisk tilbage ved starten  – var det en af de første chokoladebutikker med ”filial”?
Håber på, at din hukommelse kan være med til at kvalificere denne RETRO uden at medtage sliksalget hos købmænd – fx Sesam i Tange – dem besøger vi en anden god gang.