Tekst & Foto: Johnny Tauman
27. maj 2024
RYK IND RIBE har i adskillige artikler beskrevet mangler i plejen af Hovedengen og ikke mindst bekæmpelsen af fx Japansk Pileurt. Nu foreligger der en revideret plejeplan, som er gældende i fem år og revideres senest i 2028, fremgår der af indledningen, der også orienterer om, at Planen – udarbejdet af Esbjerg Kommune, Park & Mobilitet – er endeligt vedtaget i 2024 af Danmarks Naturfredningsforening-Esbjerg og Esbjerg Kommune.
Udarbejdelsen af plejeplanen er lavet på baggrund af fredningskendelsen for området af 21. december 2011, Fredningsnævnet (2012).
Naturgenopretning
Af plejeplanen fremgår det, at der foretages naturgenopretning med det formål at skabe bedre levevilkår for vilde dyr og planter med særlig opmærksomhed på egnede levesteder for engfugle. Naturgenopretningsprojekter skal godkendes af Fredningsnævnet.
Rydning af træopvækst
Ifølge fredningskendelsen skal området friholdes for træer for at bevare udsigten fra Ribe by ud mod marsken og fra omfartsvejen og ind mod Ribe. Det indebærer dog ikke at der slet ikke må være nogen form for bevoksning. For at leve op til fredningsbestemmelserne skal alle træer og buske på arealet vest for Plantagevej og langs Tved Å, Ribe Vesterå, og Stampemølle Å i princippet ryddes ifølge fredningen. Dette strider imidlertid mod Statens vandplan for Vadehavets generelle retningslinje nr. 20 side 58*, samt mod bestemmelser i vandløbsregulativerne.
Eksisterende bevoksninger af træer og buske langs vandløb bevares så vidt muligt og i så stor bredde som muligt.
Bevoksningerne kan dog med fordel udtyndes, hvis de visse steder fastholder vandløbet i uønsket stor bredde.
Der skal derfor søges om dispensation hos vandløbsmyndigheden før, der sættes arbejder i gang på dette felt.
Pilevæksten på Hovedengen, typisk langs vandløbene, må ikke tage overhånd, hvorfor de som en del af Hovedengens pleje skal slås ned med års mellemrum. Enkelte meget store og karakteristiske gamle piletræer som nedenstående ved Tved Å må gerne blive stående af æstetiske grunde, og som skyggetræ for græssende kreaturer.
Fugtige lavninger til engfugle (bekkasinskrab).
I dag er engene yngleområde for enkelte vibepar og gråænder. For på længere sigt at skabe levemuligheder for flere arter f.eks. rødben, dobbeltbekkasin og hvid stork, er der etableret en række våde og fugtige lavninger i området (såkaldte bekkasinskrab). Lavningerne sikrer, at der er fugtige områder på engen i fuglenes yngleperiode. De fugtige lavninger og småsøer tiltrækker frøer, smådyr og insekter, som er fødegrundlag for fuglene.
Invasive arter
Esbjerg Kommune er forpligtiget til at håndtere truslen om invasive arter i nærheden af Natura 2000 områder.
For Hovedengen drejer det sig om rynket rose (rosa rugosa), kæmpebjørneklo og Japansk Pileurt.
Vil du se hele plejeplanen, så findes den her: Plejeplan for hovedengen 2024