Tekst & Foto Johnny Tauman
18. juni 2020
Når den fagligt kompetente biolog Ove Kann i et læserbrev beskriver, at der er udfordringer med en invasiv plante ved den gensnoede Stampemølleå, så måtte RYK IND RIBE naturligvis undersøge nærmere, hvad det handler om.
En gåtur fra Flyverbakken neden om kolonihaverne viser straks, hvad der er tale om. Stien er på flere steder næsten ufremkommelig, da Japansk Pileurt og brombær har overtaget området. Dermed er enhver mulighed for at oplevede den snoede å fjernet, som Ove beskriver: en glæde ved fysisk og biologisk mangfoldighed. Her nævnes blot: åens bredde, dybde, bundmateriale og varierende strømforhold, som giver stor biodiversitet.
- Åslyngen er gemt bag høj vækst
- Japansk Pileurt og brombær har indtaget området
Kommunen har opgaven
Bestyrelsen for Riberhus Slotsbanke har rettet henvendelse til Esbjerg Kommune om den kraftige vækst af Japansk Pileurt, som jo på et eller andet tidspunkt er blevet plantet i en af haverne, hvor åslyngen ligger i dag. Formand Henrik Præstholm oplyser, at vedligeholdelsen af området påhviler Esbjerg Kommune, som har slået området tidligere.
Miljøstyrelsen
Den invasive art er jf. Miljøstyrelsen meget svær at bekæmpe på grund af dens omfattende rodnet og kraftige vækst.
Slåning kan ikke udrydde Japansk Pileurt, men kan bryde dens dominans.
Miljøstyrelsen skriver, at slåning bør foretages hyppigt og bør fortsætte mindst 10 år – i starten flere gange om året.

Høj plantevækst langs stien umuliggør at se åslyngen, hvis man da ikke er over 196 cm høj
Pileurten breder sig
Ove Detlevsens dronebillede (arkiv) viser, hvordan den invasive Japansk Pileurt har stor udbredelse på begge sider af åen.

Oves dronefoto viser udbredelsen af den invasive art i åslyngen nærmest kolonihaverne