Tekst & Foto: Johnny Tauman
8. oktober 2024

(Artikel II af II:  Esbjerg Kommunes Byfond – Præmiering 2024)

– Vi har på vore tre møder behandlet ca 20 ansøgninger om tilskud, fortalte arkitekt Niels Pinborg, der kunne afsløre, at der er ydet tilskud til 3 ud af 4. Han pointerer, at bestyrelsen har vurderet, at det ansøgte for at få tilskud lever op til Byfondens formål med bevaring eller forbedring af en helhed, som en bygning er en del af.  – En lille håndfuld har fået afslag, primært fordi vi mente, at det ansøgte drejede sig om normal vedligeholdelse og ikke en forbedring, som vi kunne honorere inden for vores fundats, sagde Niels Pinborg.

Planlægning er nødvendig

Niels Pinborg sagde videre noget centralt – uden dog præcist at præcisere, hvilke bygninger, han tænkte på. – Når noget er bygget, er det svært at slippe af med, og når noget først er revet ned, kommer det aldrig igen. Han fortsatte derfor over i selve uddelingen af præmier med følgende besked: Dette er heldigvis ikke tilfældet hos dagens hovedpersoner, vores præmiemodtagere, som alle har ydet en ekstra indsatsfor at bevare og berige vore omgivelser.

Præmien var en sten med indskrift

Skibbroen 11, Ribe præmieres for flot og gennemført facaderenovering mod Skibbroen. Teksten er indgraveret i den forholdsvis tunge sten, som to arkitekter fra Arkitektladen modtog på vegne af ejeren, Kielgast Ejendomme ApS..
For god orden skyld skal her lige nævnes, at vinderen på Vilslev ved fik en messingplade med data.

Ribes kompakte bygningsmasse, placeret på den flade marsk, ses tydeligst hvor den sammenhængende bygningsrække på Skibbroen møder marsken. Skibbroen var oprindelig Ribes gamle havn, centralt placeret i byen.
Skibbroens bygninger er opført på en middelalderlig matrikelstruktur, hvor forhuse lå mod Skibbroen og baghuse grænser op til Fiskergade.
I købstæderne i Vadehavsregionen findes en række fine og velproportionerede byejendomme, som er opført i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Disse bygninger er stærkt påvirket af de klassicistiske strømninger, som præger den internationale arkitektur i denne periode, tilsat et særligt regionalt præg.
Skibbroen 11 er netop en af disse byejendomme. Den er opført 1780 i den såkaldte Sydvestjyske klassicisme. Facaden mod Skibbroen er grundmuret og forhøjet i 1847 med de typiske røde mursten og gennemgående, hvidkalkede gesimser. Facaden er muret i krydsforbandt og fugerne er udført som skrabefuger i kalkmørtel. Gesimsbånd markerer overgangen mellem etagerne. Taget er teglhængt med muret rygning og grater, og skorstenene er placeret symmetrisk i tagryggen. Den originale gadedør er en symmetrisk opbygget dobbelt fyldningsdør, der er udsmykket med billedskærerarbejder og et opsprosset overvindue med det originale glas, som besidder et liv, som vi ikke ser i nutidens glas.
I den østlige del af facaden er vinduerne hvidmalede korspostvinduer, hvor de nederste rammer er opdelt af en tværgående sprosse. De øvrige vinduer er 2-rammde vinduer, ligeledes med tværgående sprosser.

I renoveringen er der taget hensyn til de bærende bevaringsværdier, som knytter sig til de velkomponerede og helstøbte facader og de karaktergivende bygningsdetaljer som vinduer og en original dør. Den konsekvente brug af de røde teglsten og de hvidkalkede detaljer gør bygningstypen til et værdifuldt element for købstaden Ribe.
Esbjerg Kommunes Byfond vil med denne præmiering sætte fokus på vigtigheden af bevaring af de oprindelige detaljer såsom døre og vinduer. Også ydmyge bygninger er vigtige repræsentanter for Ribes bygningskultur, hvilket denne bygning er et godt eksempel på.

Esbjerg Kommunes Byfond ønsker tillykke med præmieringen.

Arrangementet blev gennemført på Esbjerg Rådhus