Tekst og foto Hasse Jørgensen, mandag den 22. april

Odd Fellow logen i Danmark blev stiftet i 1878 som en loge for mænd, og tre år senere kom den første søsterloge til på dansk jord.

Men allerede i 1819 blev Odd Fellow stiftet i USA, og dette 200 års jubilæum markeres bl.a. i Ribe, hvor “Søsterloge nr. 38 Sct.Catharina” og “Broderloge nr. 58 Riberhus” i fællesskab fredag den 26. april åbner dørene for offentligheden i logebygningen i Sct. Pedersgade.

De lokale loger vil også denne dag uddele en del legater med start klokken 14, og når det er overstået klokken 15, bliver dørene åbnet for offentligheden indtil klokken 18. Der vil blive orienteret dels om logen som sådan og dels om den lokale logebygning, ligesom der bliver lejlighed til at stille spørgsmål. Desuden vil der være en række musikalske indslag i løbet af eftermiddagen. På den måde er den lokale loge med til ud ad til at være en del af det store jubilæum, der fejres over hele landet.

– Vi vil gerne inddrage borgerne i Ribe by og omegn, så vi har planlagt at uddele legater til flere forskellige formål, ligesom der vil blive fremhævet nogle personer, som gør en stor frivillig indsats for andre mennesker, siger eksmester i logen, Steen Klaaby.

De to første Odd Fellow loger i Danmark blev stiftet i København, men siden er logerne skudt op over hele landet. I dag er er 110 broderloger og 94 søsterloger med et samlet medlemstal på omkring12.500.

Ordenen har som grundlag, at medlemmerne skal arbejde med deres eget indre og arbejde ud ad til humanitært, og det sammenfattes bl.a. på ordenens hjemmeside i sætningen: ”Den tjener sig selv bedst, som tjener andre”.

Om logens formål hedder det bl.a. desuden: “At udbrede venskabets, kærlighedens og sandhedens grundprincipper mellem menneskene, at styrke dem i kærlighed til Gud og deres næste og lære dem, at ord ikke er nok, men at disse lærdomme må omsættes i handling, for at hver enkelt efter sin evne derved kan bidrage til menneskenes forbedring og fuldkommengørelse”

Ordenen tilstræber – gennem sin lære – at hjælpe sine medlemmer gennem livet og give dem en livsholdning, som de hver især kan tage med sig ud i dagligdagen.

Ordenens hovedmål har både et etisk og et humanitært sigte. Et etisk rettet mod den enkelte, og et humanitært rettet mod det lokale, nationale og internationale – udenfor Ordenen”.