Tekst og foto: Renè Jørgensen, Illustration: Ribe Katedralskole
21. januar 2020.
Dansk-tysk sprogdag på Ribe Katedralskole 29. januar 2020.
Den 29. januar besøger knap 50 tyske danskelever (3. fremmedsprog) – fra Friedrich-Paulsen-Schule i Niebüll – Ribe Katedralskole, hvor de møder 86 tyskelever i 2g fra Ribe Katedralskole til en dansk-tysk sprogdag for at tale dansk. De 130 unge deltager i 5 forskellige workshopper.
Som tiltag i Region Syddanmark projekt “Tysk – en karrierevej” og Ribe Katedralskoles udnævnelse som “Tysk – Profilskole” er der etableret kontakt til gymnasiet Friedrich-Paulsen-Schule i Niebüll, hvor dansk undervises som 3. fremmedsprog efter engelsk som 1. fremmedsprog og fransk/latin som 2. fremmedsprog.
Udvekslingen er udbytterig, fordi vore elever opnår meget store interkulturelle kompetencer og stor viden, samt gensidig forståelse i mødet med eleverne fra Niebüll. Fokusset ligger didaktisk med hovedvægten på sprogproduktion.
I Tyskland tales på projektdagen udelukkende tysk og i Danmark dansk. Eleverne arbejder i dansk-tyske grupper i forskellige workshopper med adskillige projekter.
Igennem samarbejdet lærer eleverne deres europæiske nabo bedre at kende og nedbryder eventuelle fordomme.
– De opdager mange ligheder og hjælper dermed hinanden med at skabe en fælles europæisk fremtid mellem danskere og tyskere, skriver Alexander Hemstedtt, der er lektor på Ribe Katedralskole i en pressemeddelelse.
Den interkulturelle viden, udvidelsen og forbedringen af sprogkundskaberne, som eleverne opnår igennem denne udveksling, er eksistentielle og vigtige i dagens Europa.
Programmet for dagen:
- Ribes by historie ved Peter Martin Nielsen
- Danske og tyske talemåder i skøn genforening ved Esben Dreesen
- INTERREG-projektet “Dansk-tysk ungdom skaber en fælles fremtid” – FNs klimamål ved UC Syd
- Idræt (Stratego og teambuilding) ved Benni Johanson
- Dramatik ved Katrine Lund Jørgensen
Ribes by historie
Ribe er Danmarks ældste by og har derudover Danmarks ældste skole Ribe Katedralskole. Dette lægger op til en spændende historie, særligt i Vikingetiden og middelalderen. Hvorfor er Danmarks ældste by stadigvæk vigtig og spændende?
På denne baggrund indsamler eleverne informationer om byen i grupper. Samtidigt vil der være ekskursioner i grupperne igennem Ribe by. Eleverne besøger blandt andet museet ”Ribes Vikinger” og får en rundvisning.
Derudover vil eleverne tage en tur i Ribe Domkirke for at se byen fra tårnet og eventuelt også besøge Slotsbanken. Her får eleverne mulighed for at få et indtryk af Ribes historie.
Produktet er et mundtligt oplæg – optaget med fx en smartphone, hvor grupperne præsenterer deres resultater for hinanden.
Workshopudbud ”Danske og tyske talemåder i skøn genforening” i forbindelse med sprogdagen, onsdag, den 29. januar 2020
Dagen har fokus på gennem leg og spil at stifte bekendtskab med danske og tyske talemåder, hvor der i øvrigt i samværet med de danske og tyske elever bliver lagt vægt på sprogproduktion- og samtale, fx med korte detektivture ud i gamle Ribe.
Dansk-tysk ungdom skaber en fælles fremtid (UC Syd) – FNs klimamål
Visionen und Wege des Zusammenlebens in der Grenzregion sollen gemeinsam und fortschreitend entwickelt werden. Dieses Angebot gilt insbesondere den Schülerinnen und Schülern des Faches Dänisch (KF, NF) und wird über beide Sprachtage in Ribe und im Februar in Niebüll erarbeitet – zu den Zeiten und Terminen, die auch für alle anderen Schülerinnen und Schüler verbindlich sind.
Idræt
– Jeg forestiller mig, lyder det fra Alexander Hemstedtt, at indholdet for idrætsworkshoppen vil være:
- Teambuilding og praktiske øvelser i 3. og 4. lektion
- Grundtræning, puls og samarbejde i 5. og 6. lektion.
- Stratego/battle – 2 hold dyster mod hinanden med spillekort om at erobre hinandens fane (Stratego) – og ”Battle”, hvor to hold dyster mod hinanden med papirs kugler. Hallen er fyldt med redskaber, som agerer et landskab af forhindringer og dække (7.+8. lektion).
Eleverne SKAL være omklædt til idræt og medbring drikkedunk og frugt/myslibar.
Dramatik
Vi starter med nogle meget grundlæggende dramatikøvelser med henblik på at få et samarbejde i gang mellem de deltagende elever. Det er aldrig noget grænseoverskridende, men det er altid sjovt og man griner meget. Vi fortsætter inden frokost med nogle små improvisationsøvelser. Alle kan improvisere, når de får de rigtige redskaber, og det giver også altid et godt grin sammen.
Efter frokost skaber vi i små grupper forestillingen Hans og Grethe ud fra det, vi nu har ved hånden. Det bliver spændende at se, hvor mange forskellige udgaver vi får af den historie.
Udvekslingen startede under Region Syddanmark-projektet “Tysk – en karrierevej” og fortsættes nu i forbindelse med INTERREG-projektet “Dansk-tysk ungdom skaber en fælles fremtid”, skriver Alexander Hemstedtt.